Program
Tenis - 05.08.2022 10:41

Davis Cup tretí raz vo vynovenom formáte, hoci bez obhajcu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Tretí raz v histórii sa o víťazovi mužskej tímovej súťaže v tenise rozhodne v novom formáte. Finálové skupiny Davis Cup Finals sú naplánované na 13. až 18. septembra a podobne ako v minulom roku, aj teraz sa im budeme venovať vo vysielaní JOJ Šport. Po septembrovej skupinovej fáze sa bude na konci novembra pokračovať vyraďovacími bojmi. Miestenku do "Finals" si vybojovalo 16 tímov a tie boli žrebom rozdelené do štyroch základných skupín. Finalisti minulej sezóny aj renkingovo vyššie postavený zdolaný semifinalista mali postup istý. Doplnený bol dvomi držiteľmi divokej karty a dvanásť tímov muselo absolvovať kvalifikáciu.

Slovensko, ako 29. tím svetového poradia, siahalo po postupe. V tesnom boji však podľahlo vysoko favorizovaným Talianom 2:3 na zápasy. Stroskotali aj Česi, ktorí v Buenos Aires podľahli domácej Argentíne 0:4. Veľké prekvapenie sa nezrodilo v žiadnej z kvalifikačných konfrontácií a postup si zaistili aj Francúzi, Španieli, Američania, Kanaďania či Nemci. O držiteľoch divokej karty sa rozhodlo už skôr, vďaka čomu Srbsko a Veľká Británia nemuseli absolvovať žiadne predkolo. Rusko bolo z turnaja vyradené administratívne. Prvé skupinové zápasy sa hrajú v utorok 13. septembra a formát súťaže je rovnaký ako minulý rok.

Zo štvorčlenných skupín zohrá každý s každým sériu s dvomi dvojhrami a prípadnou rozhodujúcou štvorhrou. Najlepší dvaja z každej partie postúpia do play-off. Titul Rusko neobháji. V decembri 2021 pokorilo Chorvátov na madridskej antuke 2:0. Chorvátsky tím si predtým v derby poradil so Srbmi, Rusi vyradili Nemcov zhodným pomerom 2:1. Rok predtým oslavovali španielski tenisti. To bolo prvý raz, čo sa o víťazovi Davisovho pohára rozhodovalo v novom formáte so základnými skupinami. Marketingovo aj finančne posilnený turnaj predtým hlásil citeľný úpadok, no jeho partneri a investori veria, že v treťom ročníku už bude citeľné zlepšenie v diváckej návšteve, záujme sponzorov, hráčov a teda aj v kvalite hráčov.

Zápasy finálového turnaja Davis Cupu od 13. do 18. septembra a od 22. do 27. novembra na stanici JOJ Šport

Zloženie základných skupín pre Davis Cup Finals 2022:
A: Chorvátsko, Taliansko, Argentína, Švédsko
B: Španielsko, Kanada, Srbsko, Kórejská republika
C: Francúzsko, Nemecko, Belgicko, Austrália
D: Spojené štáty, Veľká Británia, Kazachstan, Holandsko