Program
Tenis - 05.07.2022 08:04

Wimbledon prepúšťa zamestnancov, Barnettová otvorila tabu tému

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Za ostatných pätnásť rokov sa grandslamový turnaj vo Wimbledone iba raz stretol s nižším záujmom divákov ako aktuálna edícia. Do tejto štatistiky nie sú započítané roky 2020 a 2021, kedy sa pre pandemické obmedzenia na tribúny fanúšikovia dostávali len veľmi obmedzene a úvodných šesť hracích dní v ročníku 2022 len sotva prekročilo sumárnu métu dvestotisíc priaznivcov. Dôvodov je viac. Opäť vzrastá počet ľudí nakazených vírusom, chýba niekoľko popredných hráčov a rezonuje aj téma absencie Rusov a Bielorusov pre vojnu na Ukrajine. Vplyv môže mať aj počasie, keďže All England Lawn je v lokalite, kde sa dažďovými kvapkami nešetrí. V neposlednom rade možno spomenúť infláciu a komplikovanejšiu finančnú situáciu mnohých ľudí, ktorí si tak jahody so šľahačkou na prestížnom turnaji pre tentoraz odpustia.

Denník The Times dokonca informuje o tom, že mimoriadne nízka návštevnosť má na svedomí aj niekoľko rozviazaných kontraktov so zamestnancami. Tie nemožno rozviazať bezdôvodne a viacerí ľudia kontaktovali novinárov s bizarnou výpoveďou. Wimbledonskí organizátori argumentujú porušením disciplíny, ako sledovanie tenisu počas prestávky, pričastú a neodsúhlasenú návštevu toalety alebo jedenie na pracovisku. Len krátko predtým pritom dostali e-mail o tom, že ak si do dejiska turnaja nezačne hľadať cestu viac priaznivcov, núteným krokom bude zníženie stavu zamestnancov.

Na nálade konzervatívnym anglickým usporiadateľom nepridala ani Alicia Barnettová, ktorá otvorene hovorí o menštruácii tenistiek, kedy sa povinný biely odev stáva pre hráčky z okruhu WTA veľmi nepohodlným. 28-ročná špecialistka na štvorhru hrá na tomto turnaji premiérovo, pričom zaradená bola do ženského pavúka aj do mixu po boku Olivie Nichollsonovej respektíve Jonnyho O'Maru. "Počas prvých dní predkvalifikácie som mala naozaj silnú menštruáciu. Bola som z toho trocha vystresovaná. Myslím si, že niektoré tradície by sa mohli zmeniť, som veľká zástankyňa práv žien. Úžasné je už to, že o tom hovoríme. Osobne mám tradíciu bieleho oblečenia veľmi rada a neobávam sa, že by sme to nezvládli. Len mať svoj cyklus na okruhu je samo o sebe náročné. My dievčatá sme však v tomto veľmi silné," priznala novinárom. Dodáva však, že wimbledonské biele oblečenie má svoje čaro a robí tento turnaj výnimočným.

Barnettová sa "ženskej téme" venuje ešte otvorenejšie. Biele šórtky či sukňa je samo o sebe len symbolom, no otvorene hovorí aj o biologických procesoch, spojených s menštruáciou. "Ovplyvňuje to vašu schopnosť hrať. Vaše telo je slabšie, vaše šľachy sú slabšie, niekedy sa cítite oveľa unavenejšia, niekedy máte problém s koordináciou. Potom je náročné motivovať sa, chcete hrať na svetovej úrovni, no ťažko to ide, keď s vami pracujú hormóny a cítite sa opuchnutá a unavená. Prečo by sme sa mali hanbiť hovoriť o tom? Muži sa nehanbia hovoriť o veľa veciach," apeluje na Ženskú tenisovú asociáciu. Na turnaji ešte o nej počuť bude. V zmiešanej štvorhre si po boku krajana O'Haru poradila s americkým duom Venus Williamsová - Jamie Murray a postúpili do štvrťfinále.