Program
Tenis - 13.06.2022 16:51

Nekonečný zoznam zranení, odborníci predpovedajú Nadalovi skorý koniec

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Španielsky tenisový fenomén Rafael Nadal na začiatku júna ovládol grandslamový Roland Garros, získal svoj 22. titul z niektorého turnaja veľkej štvorky, odskočil na historickom čele tejto štatistiky a v júli by mohol zažiariť vo Wimbledone. Nadšené prognózy o dobrom umiestnení vo Veľkej Británii sú však v tieni správ o zlom zdravotnom stave 36-ročného športovca a zvyšok jeho kariéry môže mať už len veľmi krátke trvanie. Nie je to parafráza slov neprajníkov a kritikov, no zhoduje sa na tom odborná obec z lekárskeho prostredia. Najväčšou komplikáciou je Müllerov-Weissov syndróm. Ide o zriedkavú indispozíciu, pre ktorú prakticky odumiera člnková priehlavková kosť. Nadal má zároveň problémy s kolenom, ktoré môžu súvisieť. Nejde však o žiadnu novinku. Prvé prejavy mu lekári zistili už v devätnástich rokoch a hľadeli veľmi pesimisticky na to, že v ordinácii majú budúceho štrnásťnásobného víťaza French Open.

Známy športový lekár Pavel Malovič situáciu detailne opísal pre Denník N, pričom veľmi ťažko sa zisťuje už len pôvod. "Aj špecialisti, ktorí sa na to zameriavajú, sú občas tak trochu rozporuplní. Aj v Nadalovom prípade je možné, že neštandardne rástol. Pôvod je naozaj rôzny. U športovcov môže súvisieť so zlou dispozíciou nohy, s postavením kolien, ale aj s enormnou záťažou, čo by v Nadalovom prípade sedelo. Španielsky tenista má pritom nohy mierne do tvaru písmena 'X', hoci v pohybe sa to ťažko identifikuje. Dôležité je aj to, že má problémy s plochonožím," povedal s tým, že pri liečení sa odporúča konzervatívna liečba a operácia môže byť neefektívna. To sa potvrdilo aj v prípade rodáka z Mallorky, ktorý šiel pod nôž, no pomohlo to len čiastočne.

Rafa si vyvinul veľmi ojedinelú schopnosť hrať - a dokonca víťaziť - cez bolesť. Od začiatku kariéry ho trápi lakeť, utrpel zlomeninu chodidla, má problémy s kolenami aj šľachami, maródoval aj pre problémy s ramenom, zápästím a chrbtom. Najväčší skeptici sa domnievajú, že víťazstvo 6:3, 6:3 a 6:0 nad Casperom Ruudom na kurte Philippa Chatriera môže byť posledným zápasom v Nadalovej kariére. On sám ešte končiť nechce, no vlastným telom môže byť donútený. Takmer celý Roland Garros odohral na protizápalových liekoch. "Nie je to tak, že vám noha znecitlivie a od tej chvíle môžete hrať. Musíte sa s tým popasovať a odosobniť sa od všetkých pocitov, aby ste mohli nastúpiť a odohrať zápas na najvyššej úrovni," povedal novinárom jeho lekár Ángel Ruíz-Cotorro.

Z Francúzska sa pobral Nadal zotaviť do Barcelony a chce byť pripravený na vrcholný turnaj vo Veľkej Británii, ktorý začína 27. júna. "Pokiaľ mi to moje telo dovolí, budem tam. Wimbledon, rovnako ako ostatné Grand Slamy, je pre mňa prioritou," prisľúbil na tlačovej konferencii. Výsledkovo ide pritom preňho o najslabší zo štyroch veľkých turnajov. Vyhral ho "len" dvakrát, pričom naposledy v roku 2010. Tento rok však má zacielené na veľmi ojedinelý kúsok v podobe "sezónneho Grand Slamu". Vyhral totiž Australian Open aj French Open a skompletizovanie kvarteta sa naposledy podarilo Rodovi Laverovi v roku 1969.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora