Program
Tenis - 25.05.2022 11:53

French Open chce byť ekologický, tenisti sú preto o smäde

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport
Roland Garros

Klimatické zmeny a globálne otepľovanie sú vo svete obrovskou témou a reagovať sa na to snažili aj organizátori prestížneho tenisového Roland Garros. Parížske teploty sa v máji a júni vedia vyšplhať na nepríjemne vysoké hodnoty a päťsetový zápas pod pražiacim slnkom je poriadnou výzvou pre hráčov, usporiadateľov, novinárov aj dobrovoľníkov. V súvislosti s tým je turnaj často kritizovaný za obrovský odpad z plastových fliaš, ktoré bolo možne nájsť v početných chladničkách pre všetkých zúčastnených. Tento rok je to inak a akreditované osoby si musia vystačiť so 600-mililitrovou nerezovou fľašou. Tú možno naplniť na viacerých výčapoch s pitnou vodou.

Tenisti majú k dispozícii štyri takéto fľašky, no počas zápasu nie je veľa času na odbehnutie k výčapom a 2,5 litra pitnej vody sa pre troj či štvorhodinový zápas nejaví ako dostatok tekutín. Rozprávať by vedel Aslan Karacev s Camilom Ugom Carabellim, ktorí sa po kurte preháňali 257 minút. Päťsetových bitiek bolo už viac a dosť majú aj ženy po trojsetovom zápolení. Taký absolvovala aj Anna Karolína Schmiedlová s Kristínou Kučovou. "Bol to vyrovnaný zápas. Aj keď som vyhrávala, gemy boli vyrovnané. Je moja chyba, že som to za stavu 5:4 a 30:0 nedopodávala. Začala som od stavu 5:3 chytať kŕče do nôh. Neviem prečo, lebo normálne sa mi to nestáva. Trocha som sa toho zľakla. Možno mi chýbalo trochu síl. Na konci som už mala fľašky prázdne. Snažila som sa myslieť na to, aby som dostatočne pila, no program sa celý deň posúval, pretože sa najskôr nehralo pre dážď a ešte aj zápas pred nami trval strašne dlho," posťažovala sa Kučová pre Denník N.

Francúzski organizátori k takémuto "trápeniu" hráčov nepristúpili svojvoľne. V krajine totiž platí zákon, ktorý zakazuje rozdávanie balenej vody zadarmo. Nie všetci tenisti sa voči štyrom fľaškám búria. Ekologické nadšenie na niektorých menších turnajoch už viedlo ku servírovaniu menšieho množstva tekutín, no grandslamový turnaj by nemal trpieť na to, že hráči pre to nepodajú optimálny výkon. Body z tohtoročného French Open sú o to dôležitejšie, že tie wimbledonské sa pre neúčasť Rusov a Bielorusov nepočítajú do rebríčkov ATP a WTA. Slovenský súboj medzi Schmiedlovou a Kučovou zvládla prvá menovaná výsledkom 4:6, 7:6 a 6:2. Na poslednú chvíľu dosadená lucky looserka Rebecca Šramková hrá proti Darii Kasatkinovej. Obaja muži mali v prvom kole v ceste argentínskeho súpera. Norbert Gombos stroskotal na Pedrovi Cachinovi, zatiaľ čo Alex Molčan zdolal Federica Coriu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora