Program
Tenis - 03.05.2022 21:01

Definitívne: Alex Molčan spojil sily so slávnym trénerom

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Aktuálna slovenská tenisová jednotka Alex Molčan je najperspektívnejším hráčom na okruhu ATP, akého Slovensko za ostatné roky má. Pred časom sa prebojoval do elitnej svetovej päťdesiatky, kde sa žiaden rodák spod Tatier nenachádzal dobrých pár rokov. Ambície 24-ročného Prešovčana môžu ešte vzrásť, nakoľko sily spojil so slávnym domácim trénerom Mariánom Vajdom. Ten ešte pred tromi mesiacmi koučoval bývalého najlepšieho tenistu sveta Novaka Djokovića a pred pár dňami ho médiá premiérovo zachytili na kurte po Molčanovom boku. Dvojica svoju spoluprácu oficiálne potvrdila prostredníctvom Slovenského tenisového zväzu.

Medzi najsilnejšie stránky Molčana, aktuálne 47. hráča svetového renkingu, patrí silná psychika. Nenechá sa rozhádzať a prehrané zápasy veľmi rýchlo púšťa z hlavy. Najvýraznejší kariérny posun zaznamenal zhruba v polovici kalendárneho roka 2021, kedy sa začal z 255. pozície prebíjať nahor. Zahral si finále turnaja v Belehrade a onedlho mu do programu namiesto challengerových turnajov pribudli eventy ako Wimbledon, US Open či Australian Open. Teraz sa dohodol na spolupráci s Mariánom Vajdom, ktorý bol pri všetkých dvadsiatich grandslamových tituloch Djokovića. Turnajmi ho bude sprevádzať do konca tohto roka.

"Táto myšlienka vznikla v Alexovej hlave už minulý rok. Všimol som si jeho záujem vytvoriť okolo seba dobrý tím. Po rozviazaní zmluvy s Novakom prišli ponuky a kontakty. Niekoľko manažérov ma oslovilo, aby som trénoval dobrých hráčov. Alex bol však prvý, ktorý ma kontaktoval, navyše je to Slovák, čo zohralo dôležitú úlohu. Chcem pomôcť Alexovi a slovenskému tenisu. Vážim si, že som dostal šancu s ním pracovať. Dostal sa do najlepšej svetovej päťdesiatky, na čom ma veľkú zásluhu jeho doterajší tréner Karol Beck a kondičný kouč Dávid Olasz. Veľmi sa teším na našu spoluprácu, je to pre mňa nový impulz," povedal novinárom Marián Vajda. Zaujímavosťou je, že Molčan sa nachádza na podobnej pozícii vo svetovom poradí, ako srbská hviezda v čase, keď s ním začala pracovať.

Vajda viackrát vyzdvihol prácu trénera Becka, ktorý nášho najlepšieho singlistu trénoval doteraz. Zdôraznil, že majú podobný pohľad na tenis a podobne zmýšľajú, čo by Molčanovi mohlo výrazne uľahčiť adaptáciu na nové metódy. "Verím, že spolu dosiahneme čo najlepšie výsledky. Už vlani sme sa s pánom Vajdom stretli, vtedy mi odporučil ako trénera Karola Becka. Som veľmi rád, že teraz sme sa dohodli na spolupráci. Kde je vôľa, tam je cesta. Ambície sú vysoké, po angažovaní trénera svetového kalibru mám ešte väčšiu chuť do tenisu. Nebudem prezrádzať konkrétne rebríčkové ambície. Dúfam, že na konci roka ich všetci uvidia," nadšene skonštatoval.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora