Program
Tenis - 17.02.2022 12:23

Roland Garros zrejme bez Djokoviča. Pribudnúť môžu aj ďalšie turnaje

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Už po konci Australian Open sa začalo nahlas hovoriť o tom, že podobne striktnú politiku môže voči nezaočkovaným raziť aj Roland Garros. Štart Grand Slamu z prelomu mája a júna sa nezadržateľne blíži, diskusie na túto tému silnejú a ísť navyše môže aj o ďalšie prestížne podujatia. Turnajom pre plne vakcinovaných hráčov by mohol byť aj ten v Ríme alebo na britskej pôde, kde je zaočkovanosť vysoká, čo by viedlo ku absencii viacerých hviezd, na čele s Novakom Djokovićom. Srb pred pár dňami podal BBC otvorený rozhovor, v ktorom sa snažil vysvetliť svoje dôvody a pohľad na vec. Zároveň priznal, že vo svojich 34 rokoch je zmierený s tým, že cestovať bude už len na niektoré eventy.

Aktuálna svetová jednotka si v tomto roku ostrý súťažný zápas ešte nezahrala, o svoje postavenie na tróne mužského tenisu príde, no stále láka najmä možnosť vybojovať svoj 21. grandslamový titul. "Rozumiem dôsledkom toho, že nie som zaočkovaný. Som slobodný človek, takže mám slobodnú vôľu a môžem si vyberať to, čo si dám do svojho tela," povedal s tým, že o účinnosti a relevantnosti vakcíny nie je presvedčený. Djoković nemá medicínske ani farmaceutické vzdelanie a argumentuje pojmami ako "sloboda" či "vôľa". Radšej, ako by sa mal nechať dotlačiť k prijatiu vakcíny, vzdá svoje športové ciele.


Djoković je obhajcom titulu z francúzskej antuky, keď v minuloročnom finále zdolal Stefanosa Tsitsipasa

Jediný titul z turnajov veľkej štvorky mu pritom chýba na to, aby vyrovnal rekord Rafaela Nadala. Pri tomto prístupe a rozhodnutí je veľmi otázne, či sa mu to vôbec bude môcť podariť. Pokiaľ by s odstupom času svoj názor prehodnotil a medicínske argumenty by ho presvedčili, vypustenie roka 2022 ho ešte môže veľmi mrzieť. V otvorenom rozhovore však zároveň tvrdí, že nechce byť ústrednou postavou dezinfo scény: "Nikdy som nepovedal, že som antivaxer. Tvrdím len, že každý má právo vybrať si, čo považuje za vhodné," Otázny je na druhej strane stále aj prístup turnajov. V roku 2021 absolvoval srbský tenista trinásť a časť z nich mu s vysokou pravdepodobnosťou otvorí svoje brány aj teraz. Ktorá a aká veľká, je však otázne.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora