Program
Skoky na lyžiach - 11.06.2023 15:39

Mužskí skokani začnú v Ruke, ženy v Lillehammeri

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Instagram

Televízia Joj Šport vás minulý rok previedla sezónou skokov na lyžiach a inak tomu nebude ani v ročníku 2023/24. Verejnosť sa už pár dní môže kochať pohľadom na nový kalendár, ktorý zásadné senzácie nepriniesol, no zopár zmien sa i tak vypichnúť dá. Mužská sezóna štartuje 25. novembra vo fínskej Ruke a končí tradične v marci v slovinskej Planici. Svetový pohár zahŕňa 38 eventov, z toho 32 individuálnych, tri tímové a tri súťaže dvojíc. Ženy majú pred sebou 28 súťaží, vrátane jednej pre dvojice. Svoj program otvárajú 2. decembra v nórskom Lillehammeri a bodku píšu v polovici marca v nórskom Vikersunde, kde sa premiérovo uskutočnia ženské preteky SP.

Dátumom na poznačenie sú aj Majstrovstvá sveta v letoch na lyžiach v Bad Mitterndorfe, v rakúskom Štajersku. Dôležitým výstupom zo zasadnutia FIS je aj predĺženie trestu pre Rusko a Bielorusko, ktorý sa týka lyžovania aj snoubordu. Poľských fanúšikov osloví aj "Poľský pohár", ktorý sa uskutoční na troch mostíkoch počas deviatich januárových dní. Spadajú tam preteky vo Wisle, Szczyrku a Zakopanom. Nechýba Turnaj štyroch mostíkov, Sapporo či Vikersund. Reč bola aj o vzniku Medzinárodnej lyžiarskej federácie vo februári 1924, ktorá tak začiatkom budúceho kalendárneho roka oslávi storočnicu. S tým budú späté viaceré akcie aj spomienkové materiály.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa FIS Ski Jumping (@fisskijumping)

FIS zároveň predstavil koncept FIS Games, ktorý sa bude konať od roku 2028. Pôjde o viac ako dva týždne trvajúci multišportový event v olympijských aj paralympijských disciplínach, spadajúcich pod Medzinárodnú lyžiarsku federáciu. Zároveň sa hľadali organizátori pre Majstrovstvá sveta. Elitu v letoch na lyžiach pohostí fínske Lahti, jediný kandidát pre daný rok, a severská kombinácia v roku 2029 vyvrcholí v slovinskej Planici.