Program
Skoky na lyžiach - 04.04.2023 11:29

Kráľom historicky najdlhšej skokanskej sezóny Nór Granerud

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Presne 149 dní trval nedávno skončený ročník Svetového pohára v skokoch na lyžiach. Víťazom historicky najdlhšej sezóny sa stal Nór Halvor Egner Granerud. Veľký krištáľový glóbus získal po druhýkrát vo svojej kariére, pričom mimoriadne úspešný ročník doplnil aj celkovým víťazstvom na Turné 4 mostíkov a nórskom podujatí Raw Air Tour.

Sezóna 2022/23 odštartovala rekordne skoro, a teda už 5. novembra 2022 v poľskej Wisle. Vôbec prvýkrát sa ročník začal na umelých zelených podložkách, keďže organizátori sa rozhodli presadiť túto možnosť pred umelým zasnežovaním z dôvodu bezpečnosti pretekárov. Prvým víťazom v pretekoch Svetového pohára sa pred vlastnými fanúšikmi stal Poliak Dawid Kubacki, ktorému úvod vyšiel na výbornú a prakticky až polovicu sezóny bol tiež lídrom celkového hodnotenia. Zlom však nastal na prestížnom podujatí, ktoré sa každoročne koná na prelome kalendárnych rokov. V nedávno skončenej sezóne to bol 71. ročník Turné štyroch mostíkov a jeho víťazom sa suverénne stal Halvor Egner Granerud. Nór uspel v troch zo štyroch podujatiach, pričom trofej z tejto súťaže získal po prvýkrát v kariére.

Práve Turné štyroch mostíkov bolo zlomovým bodom v sezóne. Od jeho začiatku nazbieral Granerud dvanásť pódiových umiestnení v rade za sebou, vďaka čomu sa na konci januára dostal do vedenia v celkovom poradí svetového pohára. Ďalším vrcholom sezóny boli Majstrovstvá sveta v severských disciplínach v slovinskej Planici. Do nich však líder celkového hodnotenia nevstupoval s dobrými vyhliadkami. Vedúci pretekár svetového pohára totiž už desať rokov nezískal individuálnu medailu na svetovom šampionáte, čo sa potvrdilo aj tentokrát. Granerud obsadil jedenáste miesto na strednom a siedme miesto na veľkom mostíku, a tak v individuálnych súťažiach zostal bez cenného kovu. Veľký príbeh počas Majstrovstiev sveta napísal Poliak Piotr Žyla, keď sa po prvom kole pretekov na strednom mostíku nachádzal na trinástom mieste, no nakoniec sa radoval zo zisku zlata a obhájil tak triumf z roku 2021. Na veľkom mostíku sa premiérovo vo svojej kariére zo zlatej medaily radoval slovinský talent Timi Zajc.

Po svetovom šampionáte sa dianie presunulo do Nórska, kde bola na programe séria pretekov Raw Air Tour. Postupne sa skokani predstavili v Osle, Lillehammeri a Vikersunde, pričom z celkového víťazstva sa radoval domáci Granerud. Nór už na konci tohto podujatia mal istotu zisku veľkého krištáľového glóbusu. Rozhodla o tom neúčasť Kubackeho na záver Raw Air Tour, keďže Poliak musel nútene opustiť dejisko a zamieriť do nemocnice za manželkou Martou, ktorá pre problémy so srdcom bojuje o život. Na záver sezóny sa do zaujímavej formy dostal aj Rakúšan Stefan Kraft, ktorému sa počas ročníka podarilo dostať na druhé miesto v historických tabuľkách v počte pódiových umiestnení v pretekoch svetového pohára. Slušný koniec sezóny potvrdil triumfom na minipodujatí Planica 7, ktoré sa uskutočnilo počas záverečného súťažného víkendu v slovinskom stredisku. Kraft navyše získal aj malý krišťáľový glóbus za lety na lyžiach, a to napriek tomu, že prvé tri zo šiestich leteckých podujatí vyhral Halvor Egner Granerud, avšak zvyšné tri preteky mu nevyšli podľa predstáv. V Planici sa odovzdávala trofej aj v hodnotení Pohára národov, pričom triumf obhájili Rakúšania s náskokom takmer 1500 bodov, čo sa naposledy podarilo pred jedenástimi rokmi.

Svetový pohár v skokoch na lyžiach 2022/23, celkové hodnotenie:
Halvor Egner GRANERUD (NOR) - 2128 bodov
Stefan KRAFT (AUT) - 1790 bodov
Anže LANIŠEK (SLO) - 1679 bodov

Turné štyroch mostíkov 2022/23, celkové hodnotenie:
Halvor Egner GRANERUD (NOR) - 1192,2 bodov
Dawid KUBACKI (POL) - 1158,2 bodov
Anže LANIŠEK (SLO) - 1129,0 bodov

Raw Air Tour 2022/23, celkové hodnotenie:
Halvor Egner GRANERUD (NOR) - 2932,0 bodov
Stefan KRAFT (AUT) - 2913,8 bodov
Anže LANIŠEK (SLO) - 2784,4 bodov

Planica 7 2022/23, celkové hodnotenie:
Stefan KRAFT (AUT) - 1366,8 bodov
Anže LANIŠEK (SLO) - 1352,3 bodov
Timi ZAJC (SLO) - 1348,9 bodov

Lety na lyžiach 2022/23, celkové hodnotenie:
Stefan KRAFT (AUT) - 480 bodov
Halvor Egner GRANERUD (NOR) - 450 bodov
Anže LANIŠEK (SLO) - 314 bodov

Pohár národov 2022/23, celkové hodnotenie:
Rakúsko - 7093 bodov
Nórsko - 5631 bodov
Slovinsko - 5573 bodov