Program
Skoky na lyžiach - 21.09.2021 18:51

V marci 2020 takmer zomrel po páde. Nórsky skokan na lyžiach sa vrátil

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Ľudia majú radi športové comebacky a jeden taký úspešne absolvoval skokan na lyžiach Daniel-André Tande. Či sa vôbec ešte niekedy postaví na lyže pritom bolo veľmi otázne a v marci 2020 boli na mieste obavy o jeho život. Po páde na súťaži v slovinskej Planici upadol do umelého spánku, v ktorom ostal niekoľko dní. Lekári však jeho stav stabilizovali a počas minulého víkendu sa navyše vrátil do súťažného diania. Stalo sa tak v rodnom Nórsku, kde sa predstavil na letnom Kontinentálnom pohári.

Ostrá sezóna v skokoch na lyžiach začína koncom novembra a všetko nasvedčuje tomu, že 27-ročný rodák zo severného Nórska by na ňu mohol byť pripravený. "Doma v Osle je správne miesto na návrat. Sám som zvedavý, na čo budú moje skoky stačiť. Je skvelé, že sa do toho opäť môžem pustiť," povedal ešte pred pretekmi, na ktorých obsadil veľmi slušné štvrté miesto. Najdôležitejšie však je, že prekonal strach a určitý blok, ktorý mu po páde v Planici a krvácaní do mozgu určite čiastočne ostal. Len tri týždne pred týmto podujatím sa odhodlal prvý raz od svojho pádu skočiť v rámci tréningu.

Na slovinskú Letalnicu bratov Goriškovcov však má aj pekné spomienky, keďže si tam v roku 2018 skočil svoje osobné maximum 243,5 metra. Už z tohto čísla je zrejmé, že nejde o žiadneho "niemanda". Doma má olympijské zlato z tímovej súťaže v Pchjongčangu, kde sa zmestil do nabitého nórskeho tímu, a vlastní aj štyri zlatá z majstrovstiev sveta. Okrem troch tímových aj individuálne z Oberstdorfu 2018, kde za sebou nechal Poliaka Stocha, Nemca Freitaga aj Rakúšana Krafta.