Program
Petra Vlhová - 02.01.2023 11:09

Vlhová obhajuje prvenstvá v Záhrebe aj Kranjskej Gore

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Zatiaľ čo seriál mužského Svetového pohára v alpskom lyžovaní otvorí kalendárny rok 2023 v Adelbodene, ženy sa ešte o pár dní skôr presunuli k Jadranskému moru. Najbližšie štyri preteky totiž budú mať svoje dejisko v chorvátskom Záhrebe a slovinskej Kranjskej Gore. Miestne teploty sú v týchto dňoch ešte vyššie ako u nás, no organizátori chcú byť dobre pripravení a sľubujú kvalitný lyžiarsky súboj, ktorý rapídne zhoršené podmienky neovplyvnia. My v to pevne veríme, pretože bohatý päťdňový program vám sprostredkujeme v našich priamych prenosoch aj so štúdiom ku slalomom a obrovským slalomom. Petra Vlhová v oboch týchto krajinách obhajuje výborné umiestnenia z nedávnej minulosti.

"Budúci týždeň bude teplo, ale napadlo dostatočné množstvo snehu. Často sme mali problémy v spodnej časti trate a teraz sme sa sústredili predovšetkým na túto časť. Pribudnú aj kozmetické množstvá snehu, aby bol obraz, ktorý pochádza zo Záhrebu, čo najkrajší. Na obrazovke bude veľa belosti," sľubujú organizátori v Záhrebe. Tešia sa aj na fanúšikov, ktorí sa počas Covidu ku zjazdovke nedostali. Vpred budú hnať najmä domáce pretekárky Popovićovú a Ljutićovú, ale zhruba päťstokilometrovú cestu budú merať aj verní fanúšikovia Petry Vlhovej či Martiny Dubovskej. Najvyššia hora relatívne malého stredochorvátskeho pohoria Medvenica je dlhodobou šúčaťou Svetového pohára a rodáčka z Liptovského Mikuláša tam dokonca ťahá víťaznú šnúru. Tri roky po sebe ju na Medvenici nik nezdolal a štyri roky po sebe sa dostala na stupeň víťazov. Naposledy zvíťazila s polsekundovým náskokom pred Shiffrinovou, predtým v extrémne dramatickom finiši uspela pred Liensbergerovou o 0,05 sekundy a v roku 2020 jej v porovnaní s druhou Shiffrinovou svietila zelená hodnota -1,31.

Kranjska Gora v kalendári FIS nahrádza Maribor, podobne ako v predchádzajúcich troch sezónach, kedy mala byť pôvodne len dejiskom mužských pretekov. V Maribore sa naposledy pretekalo vo februári 2019. Obrovský slalom patril Vlhovej, slalomárska časť Shiffrinovej. Odvtedy evidujeme už šesť eventov vo vychytenom stredisku pri hraniciach s Rakúskom a Talianskom. Slovenka má z nich na konte dve slalomárske víťazstvá, jedno druhé miesto v obrovskom slalome a tri umiestnenia mimo stupňov víťazov. Dobrými výkonmi a umiestneniami v top desiatke sa zvyknú predviesť aj domáce lyžiarky ako Buciková, Robniková či Hrovatová. Posledná menovaná v roku 2020 ukoristila tretie miesto v obrovskom slalome, čo bolo zopakovaním jej najlepšieho kariérneho umiestnenia v rámci pretekov Svetového pohára. Najaktuálnejšie jazdy v Kranjskej Gore sú necelých dvanásť mesiacov starou záležitosťou a Vlhová je stále aktuálnou držiteľkou prvého miesta v slalome. O 23 stotín sekundy vtedy za sebou nechala Wendy Holdenerovú a ďalšie lyžiarky už mali vyše sekundovú stratu. Shiffrinovej preteky vôbec nevyšli a nedokončila druhé kolo. Pre Peťu to bolo skvelé vynahradenie nevydareného "obráku" z predošlého dňa, kedy finišovala až na 15. mieste.

Sledujte ženské slalomárske preteky v Záhrebe (4. januára od 12:30 a 5. januára od 15:00) aj dva obrovské slalomy v Kranjskej Gore (7. januára od 12:30 a 8. januára od 12:30) na JOJ Šport!