Program
Petra Vlhová - 31.12.2022 10:01

Z Rakúska na Balkán. Minuloročné fiasko v Záhrebe sa opakovať nemá

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Siedmou destináciou tohtosezónneho ženského Svetového pohára v alpskom lyžovaní je chorvátsky Záhreb. Petra Vlhová sa doň presúva ako priebežná dvojka celkového poradia a trojka slalomárskej sekcie. V priamom prenose našej televízie vám ponúkneme stredajší aj štvrtkový slalom, ktoré budú už 16. a 17. pretekmi od novembrového štartu v Levi. Chorvátski organizátori sľubujú lepšie lyžiarske podmienky ako pred rokom aj skvelú atmosféru, nakoľko predošlé dva eventy na vrchu Medvenica boli pre protipandemické opatrenia bez prítomnosti ľudí. Vysoké očakávania môžeme mať aj my. Petra Vlhová je totiž nielen víťazkou najaktuálnejšieho záhrebského slalomu, ale najaktuálnejších troch, ktoré sa tam uskutočnili.

Rakúsky Semmering sa stal absolútnou americkou korisťou, keď Mikaela Shiffrinová vyhrala utorkový aj stredajší obrovský slalom a vo štvrtok k nemu pridala prvenstvo aj v slalome. V posledný súťažný deň navyše hneď za ňou nasledovala krajanka Paula Moltzanová a pre Spojené štáty šlo o prvé "double" od roku 1971. Spoločné pódium s krajankou ocenila aj víťazka, ktorá v boji o Veľký glóbus vedie s 369-bodovým náskokom. Celkovo sa dočkala už okrúhleho päťdesiateho slalomárskeho prvenstva. Vlhová si postupne pripísala v jednotlivých dňoch druhé, siedme a štvrté miesto, pričom okrem súperiek bojovala aj so zdravotnými problémami. Špecifickú atmosféru má tradične semmerinský nočný slalom, v ktorom za víťazkou zaostala o o 76 stotín sekundy.

Liptáčka je už desať rokov súčasťou Svetového pohára a jej debutom bolo 11. miesto v Semmeringu z roku 2002. "Desať rokov ubehlo ako voda a veľmi veľa vecí sa zmenilo. Konkrétne ja ako človek i po športovej stránke. Už mám toho veľa za sebou a som naozaj hrdá na svoje úspechy. A stále nekončím," skonštatovala ku svojmu športovému jubileu. "Nie je jednoduché dostať sa na vrchol pre Američanku, ale viem si predstaviť, že je to ešte náročnejšie pre Slovenku. To, čo dokázala a ako ju fanúšikovia podporujú, je niečo úžasné," poklonila sa k nej rivalka Mikaela Shiffrinová.

Presun k Jadranskému moru sprevádza aj oprávnená dávka nervozity. Pamätáme si totiž január 2022, kedy boli miestne teploty osem stupňov nad nulou a podmienky na lyžovanie boli veľmi zlé. Nepomohla ani snaha organizátorov trať posoliť a poliať vodou. Ku problémom sa navyše pridal silný vietor a množstvo lístia. Mužský slalom sa nakoniec zrušil. Tento rok by mal byť oveľa lepší, a to najmä pre oveľa lepšiu pripravenosť Chorvátov a problémom dokonca byť nemá ani jarné počasie počas Vianoc. V hlavnom meste Chorvátska to bude po dlhšej dobe aj s fanúšikmi, ktorí sa počas Covidu ku zjazdovke nedostali. Na búrlivú kulisu sa tak môže tešiť Ana Buciková, Leona Popovićová, Zrinka Ljutićová, Neja Dvorniková a samozrejme aj Peťa Vlhová či Martina Dubovská. Stredisko Sljeme bude 4. januára od 12:30 a 5. januára od 15:00 dejiskom dvoch slalomov.