Program
Petra Vlhová - 10.12.2022 14:25

Vlhová získala skvelé 3. miesto v obrovskom slalome v Sestriere, víťazkou Bassinová

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: tasr/jojsport

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v sobotnom obrovskom slalome Svetového pohára tretie miesto. V talianskom Sestriere po 1. kole viedla, v druhom však klesla o dve pozície, keď za víťaznou domácou Martou Bassinovou zaostala o štyri desatiny. Druhá skončila Švédka Sara Hectorová (+0,11).
        Vlhová dosiahla jubilejné 60. pódiové umiestnenie v kariére. V tejto sezóne SP skončila na pódiu tretíkrát, v novembri bola dvakrát tretia v slalome vo fínskom Levi. V celkovej klasifikácii poskočila z piateho na druhé miesto, pred ňou je iba Mikaela Shiffrinová, na ktorú stráca 25 bodov (305 - 280). Američanka obsadila v sobotu šiestu priečku. V priebežnom poradí disciplíny zostala Slovenka na štvrtej priečke, na konte má 110 bodov, na čelo sa posunula Bassinová (180).
        V druhom "obráku" sezóny sa Vlhovej vydarilo 1. kolo, po ktorom sa usadila na čele. So štartovým číslom šesť predvádzala od úvodu dynamickú, agresívnu jazdu, skvele sa vyrovnala s nerovnou podložkou a optimálnu líniu si dokázala držať aj v strmej strednej časti, kde mali jej konkurentky problémy. Po úvodnej jazde viedla s náskokom siedmich stotín pred Bassinovou, na tretej pozícii figurovala obhajkyňa malého glóbusu Tessa Worleyová z Francúzska (+0,40).
        V 2. kole najprv zaútočila zo šiestej pozície Hectorová, najlepšia druhá jazda ju nakoniec katapultovala až na pódium. Tretia po 1. kole Worleyová zaváhala a zaradila sa až za Švédku. Bassinová sa na radosť domáceho publika dostala na čelo, z ktorého ju už nedokázala zosadiť ani Vlhová. Slovenská reprezentantka opäť sľubne odštartovala, no v strmine trochu zaostala a v spodnej časti už nedokázala stratu dobehnúť.
        Dvadsaťšesťročná Bassinová slávila šieste víťazstvo v prestížnom seriáli, všetky dosiahla v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne. Na prvenstvo čakala takmer dva roky, predtým naposledy triumfovala v januári 2021 v Kranjskej Gore.


        výsledky obrovského slalomu SP žien v Sestriere:
        1. Marta Bassinová (Tal.) 2:28,89 min., 2. Sara Hectorová (Švéd.) +0,11 s, 3. Petra VLHOVÁ (SR) +0,40, 4. Federica Brignoneová (Tal.) +0,66, 5. Tessa Worleyová (Fr.) +1,26, 6. Mikaela Shiffrinová (USA) +1,96, 7. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.) +2,04, 8. Paula Moltzanová (USA) +2,07, 9. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +2,33, 10. Wendy Holdenerová (Švaj.) +2,36
        celkové poradie v SP (po 8 z 39 súťaží): 1. Shiffrinová 305 bodov, 2. VLHOVÁ 280, 3. Holdenerová 266, 4. Hectorová 247, 5. Sofia Goggiová (Tal.) 245, 6. Corinne Suterová (Švaj.) 240
        poradie v obr. slalome (2 z 10): 1. Bassinová 180, 2. Hectorová 140, 3. Gutová-Behramiová 136, 4. VLHOVÁ 110

Po 1. kole
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára. V talianskom Sestriere viedla s náskokom siedmich stotín pred domácou Martou Bassinovou. Na tretej pozícii figurovala obhajkyňa malého glóbusu Tessa Worleyová z Francúzska (+0,40), štvrtá bola Američanka Mikaela Shiffrinová (+0,44).

        Vlhová so štartovým číslom šesť predvádzala od úvodu dynamickú, agresívnu jazdu. Skvele sa vyrovnala s nerovnou podložkou a optimálnu líniu si dokázala držať aj v strmej strednej časti, kde mali jej konkurentky problémy. V porovnaní s Bassinovou, ktorá štartovala s jednotkou, bola na všetkých medzičasoch v zelených číslach.
        "Bolo pekné sa opäť vrátiť po dlhšom čase na líderskú pozíciu. Veľmi sa teším, že sa mi podarilo podať dobrú jazdu," uviedla Vlhová pred mikrofónom Tomáša Tančiboka pre JOJ Šport. "Podmienky sú veľmi ťažké, bolo treba ísť trošku s rozumom. Videla som ako išli baby predo mnou, presne som mala v hlave, ako pôjdem. Som šťastná, že sa mi to podarilo. Úprimne, čakala som, že po snehovej nádielke organizátori lepšie upravia trať. Podmienky sú také, aké sú, nedá sa sa tým nič robiť. Druhé kolo bude veľký boj, budem sa snažiť ísť iba to svoje."

        Menej sa vydarila jazda Švajčiarke Lare Gutovej-Behramiovej, víťazka úvodného obrovského slalomu sezóny v Killingtone zaostávala pred druhým kolom (13.30) za Vlhovou o 1,12 s. Ďalšia favoritka Sara Hectorová zo Švédska bola priebežne šiesta (+0,50), domáca Federica Brignonenová sa zaradila na siedmu priečku (+0,96).
Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora