Program
Petra Vlhová - 09.02.2022 08:00

Petra Vlhová je olympijskou šampiónkou v slalome

Zdroj: sita

Slovenka Petra Vlhová sa stala olympijskou víťazkou v slalome na zimných hrách v čínskom Pekingu. V súčte oboch kôl zdolala o osem stotín sekundy striebornú Rakúšanku Katharinu Liensbergerovú a o 12 stotín bronzovú Švajčiarku Wendy Holdenerovú. Vlhová ziskom olympijského zlata skompletizovala zbierku najväčších športových úspechov v zjazdovom lyžovaní, keďže predtým už mala v kapse zisk veľkého krištáľového glóbusu za celkový triumf vo Svetovom pohári, dva malé glóbusy za sezónne triumfy v slalome aj titul majsterky sveta v obrovskom slalome. Vo Svetovom pohári stihla nazbierať 25 víťazstiev.

"Ani neviem, čo mám povedať. Všetci členovia môjho tímu mi v prestávke medzi prvým a druhým kolom prízvukovali, že na to mám a že som silná. Najmä môj brat mi opakoval, že mi verí ako nikdy predtým. Aj vďaka nim som sa dokázala stať olympijskou víťazkou. Môj tréner postavil druhé kolo ťažšie ako bolo to prvé, aby som dokázala zmazať stratu, ktorú som mala. Dala som do svojej jazdy všetko a nakoniec som vyhrala olympijské hry," uviedla Petra Vlhová v prvej reakcii pre Šport v RTVS.

Dvadsaťšesťročná Liptáčka dosiahla najväčší športový úspech v kariére po mimoriadne dramatickom slede udalostí. Po prvom kole jej patrila až ôsma priečka s pomerne veľkým odstupom 72 stotín sekundy za nečakanou líderkou Nemkou Lenou Dürrovou. Po ňom priznala, že nevie poriadne jazdiť na špecifickom technickom snehu v čínskom horskom stredisku Jen-ččching. V druhom kole však neuveriteľne zabojovala a najrýchlejšou jazdou si ponechala medailovú nádej. Pomohlo jej aj to, že staviteľom druhého kola bol Vlhovej tréner Mauro Pini. Napokon sa jej to splnilo najlepším možným spôsobom a ani jedna zo siedmich súperiek, ktoré štartovali za ňou, ju už nepredstihla. Keď to už vyzeralo, že sa pred ňu dostane vo výbornej forme jazdiaca Švédka Sara Hectorová, víťazka pondelkového obrovského slalomu, zastavil ju nepopulárny "špicar".

"Úžasné druhé kolo, Petre patrí obrovská gratulácia. Vyhrala, lebo sa nebála a výborne využila trať, ktorú som postavil. Je to bojovníčka, dala do toho srdce počas celej trate, veľmi chcela vyhrať tieto preteky. Na tom, že Petra hovorila, že jej nevyhovuje sneh, už teraz nezáleží. Ďakujem celému Slovensku za podporu. Cítili sme ju všetci v tíme," uviedol v prvej reakcii tréner Mauro Pini .