Program
Petra Vlhová - 25.01.2022 12:55

Skvelá Vlhová na 2. mieste v obrovskom slalome

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: jojsport/sita

Po odjazdení elitnej tridsiatky pretekárok Vlhová vedie s náskokom 34 stotín sekundy pred Švédkou Sarou Hectorovu a 59 stotín pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou. 

Slovenka Petra Vlhová sa nestala víťazkou obrovského slalomu v talianskom Kronplatzi v rámci Svetového pohára žien v zjazdovom lyžovaní. Vlhová skončila druhá, keď v súčte oboch kôl bola o 15 stotín sekundy pomalšia ako Švédka Sara Hectorová. Tá si pripísala tretie víťazstvo v obrovskom slalome v aktuálnej sezóne a zvýšila náskok na čele hodnotenia disciplíny vo Svetovom pohári.

Tretia v Kronplatzi skončila Francúzka Tessa Worleyová s mankom 52 stotín na víťazku. Američanka Mikaela Shiffrinová bola až piata (+0,81) a to znamená, že jej náskok pred Vlhovou na čele celkového poradia SP sa zmenšil na 17 bodov. Obe sa už dostali cez magickú tisícku - Shiffrinová má 1026 bodov a Vlhová 1009. V hodnotení obrovského slalomu je Vlhová štvrtá.

Vlhová si druhým miestom v Kronplatzi vyrovnala sezónne maximum v obrovskom slalome, druhá bola aj na sklonku kalendárneho roka 2021 v rakúskom Lienzi. Pre 26-ročnú ambicióznu Liptáčku boli utorkové preteky posledné pred odchodom na zimné olympijské hry v Pekingu. Zverenka švajčiarskeho trénera Maura Piniho si dobrým výkonom aj výsledkom opäť zvýšila sebavedomie pred ZOH 2022. Na vrchole štvorročného obdobia v ďalekej Číne by rada pridala do vitríny úspechov olympijské medaily, ktoré jej v nej zatiaľ chýbajú.

Vlhová si utvorila výbornú východiskovú pozíciu pre prípadný celkový triumf v 1. kole. Po takmer bezchybnej jazde ho vyhrala s náskokom 34 stotín sekundy pred Hectorovou a 59 stotín pred Shiffrinovou. V druhej jazde sa však Vlhová nevyhla chybe v nájazde do strmej časti svahu a až osemnásty najlepší čas druhého kola ju odsunul na celkové druhé miesto.

Vlhová nikdy predtým v Kronplatzi nebola na stupňoch víťazov. Z predchádzajúcich štyroch účastí v týchto špecifických pretekoch v Južnom Tirolsku si najlepší výsledok pripísala v roku 2019, keď skončila štvrtá. Strmý svah v Kronplatzi sa považuje za jeden z najnáročnejších v ženskom obrovskom slalome vo Svetovom pohári.

Slovenka v tejto sezóne už má istotu zisku malého glóbusu za celkový triumf vo Svetovom pohári v slalome. V najviac točivej disciplíne vyhrala až päť pretekov.

Vlhová v tejto sezóne už má istotu zisku malého glóbusu za celkový triumf vo Svetovom pohári v slalome. V obrovskom slalome však 26-ročná Liptáčka zatiaľ čaká na víťazstvo. Jej dosiaľ najlepšie umiestnenia v najtechnickejšej disciplíne zjazdového lyžovania v ročníku SP 2021/2022 sa spájajú s druhou priečkou v Lienzi a treťou v Söldene.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora
Tagy: TOP huste.tv