Program
Petra Vlhová - 11.01.2022 21:05

Vlhová má slalomársky malý glóbus. Stačilo druhé miesto

redakcia Autor: redakcia, Tomáš Magáth | Zdroj: huste.tv

Využila hneď svoju prvú príležitosť na zisk malého krištáľového glóbusu. Petra Vlhová skončila na druhom mieste pretekov v rakúskom Schladmingu a po druhý raz v kariére sa stala najlepšou slalomárkou sveta. Pred druhou Shiffrinovou má už nedostihnuteľný 220-bodový náskok. Dvadsaťšesťročná Liptáčka vyhrala päť z tohtosezónnych siedmich slalomov a stala sa absolútnou suverénkou disciplíny. Napriek tomu bola veľká pozornosť venovaná Mikaele Shiffrinovej, ktorá nočný slalom vyhrala, šlo o jej 47. kariérny triumf vo Svetovom pohári, čím sa stala absolútnou svetovou rekordérkou. Zároveň vedie celkové poradie, v ktorom má pred Vlhovou náskok 55 bodov.

Petra veľmi rýchlo dokázala naplniť svoj predsezónny cieľ a po spečatení zisku malého glóbusu sa môže koncentrovať na olympiádu aj prípadné prvenstvo v celkovom poradí Svetového pohára. Preteky sa do Schladmingu dostali pre vysokú sedemdňovú incidenciu prípadov Covidu v 30 kilometrov vzdialenom Flachau. Akciu na veľmi krátkej trati otvárala s číslom jeden, pod umelým osvetlením sa nedopustila žiadnej výraznej chyby, no zároveň neostala nič dlžná svojmu tradičnému agresívnemu a odvážnemu štýlu. Prvé kolo vyhrala s náskokom 27 stotín sekundy pred Lenou Dürrovou, v tom druhom však zaostala o 15 stotín sekundy za víťazkou Shiffrinovou.

"Chcela som vyhrať, takže druhé miesto ma trochu mrzí. Teraz však za mnou prišli tréneri a pogratulovali mi k zisku malého glóbusu, čo sa nestáva každý deň. Pocity sa mi preto trochu miešajú, dnes to nebolo jednoduché, keďže každý hovoril o glóbuse. Ja som sa snažila čo najviac skoncentrovať na moje dve jazdy. Tá druhá nebola ideálna, ale dala som do nej maximum. Bol to boj, ale zvládla som to. Tento rok mám vyrovnané výkony, cítim sa v pohode, lyžuje sa mi skvele a mám okolo seba výborný tím. Teším sa na ďalšie výzvy," povedala krátko po príchode do cieľa v Schladmingu, ktorý bol posledným slalomom pred olympijskými hrami.

Kolo číslo dva otvárala aj zatvárala Slovenka. Česká reprezentantka Martina Dubovská tŕpla po poslednú pretekárku, či sa zmestí medzi najlepšiu tridsiatku. Vyšlo to a v konečnom poradí druhého kola obsadila 18. miesto. Vlhová šla na trať ako posledná a odsunula za seba Rastovú, Mairovú aj Dürrovú. Na americkú hviezdu však tento raz nestačila a v disciplíne jej podľahla len druhý raz. Už úvodné kolo pritom prinieslo viaceré prekvapenia a problémom sa nevyhla ani Michele Gisinová či Anna Swennová Larssonová, ktoré nedorazili do cieľa.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora
Tagy: TOP huste.tv