Program
Petra Vlhová - 04.01.2022 17:16

Vlhová vstúpila do histórie. Potvrdila titul záhrebskej snehovej kráľovnej. Pozri si jej jazdu

Zdroj: JOJŠport

Petra Vlhová vstúpila perfektne do nabitého januárového programu, ktorého súčasťou je až jedenásť pretekov Svetového pohára, z toho tri v slalome. Prvý z nich sa stal skalpom našej lyžiarky a je tak prvou ženou v histórii, ktorá triumfovala v Záhrebe trikrát po sebe a potvrdila svoj honor snehovej kráľovnej. Ide o jej štvrtý víťazný slalom z piatich tohtosezónnych a je neohrozenou líderkou disciplíny. Pred druhou Mikaelou Shiffrinovou má náskok 140 bodov, pričom na chorvátskej zjazdovke ju pokorila s náskokom 50 stotín sekundy. Preteky pritom otvárala so štartovým číslom jeden a prvenstvo držala už po prvom kole, kedy sa k jej vyjazdenému času súperky nepriblížili. Celkovému poradiu naďalej kraľuje Američanka.

Podmienky v Záhrebe lyžiarky vôbec nemali ideálne. V najdlhšom slalome sezóny sa museli popasovať s teplým počasím, so zradným mäkkým snehom, silným vetrom a svahom, ktorý sa zhoršoval každou ďalšou jazdou. Napriek tomu to Vlhová zvládla pred druhou Shiffrinovou, treťou Katharinou Liensbergerovou a štvrtou Wendy Holdenerovou. Na prvých štyroch priečkach sa teda žiadne prekvapivé meno nevyskytlo. Najpríjemnejšie prekvapila Kanaďanka Alli Nullmeyerová, ktorá zabodovala len druhý raz v prebiehajúcej sezóne Svetového pohára. Najdôležitejšou správou však je 24. víťazstvo a 51. pódiové umiestnenie slovenskej hviezdy.

"Snažila som sa púšťať lyže, lebo som vedela, že sneh je agresívnejší, keďže je v ňom veľa soli. Listy na trati mi až tak neprekážali, skôr samotný vietor. Nevedela som sa ani udržať na štarte, vietor šiel oproti, snažila som sa od štartu zohnúť, aby som nenaberala veľa vzduchu. Aj tak som trochu stratila. Potom som sa snažila ísť moju jazdu. Myslím si, že jednotka bola pre mňa šťastná, s každým ďalším číslom sa trať stále viac rozbíjala. To bol môj plán - čo najviac využiť jednotku na štarte, aby som si pred 2. kolom vytvorila veľký náskok," zhodnotila pre JOJŠport po dojazde do cieľa. Počas druhého kola boli organizátori nútení preteky na pár minút prerušiť a spraviť niečo so zhoršeným stavom trate. Silnel aj vietor, ktorý bol v druhom kole ešte nepríjemnejší. Priznala to v cieli aj Vlhová, no dojem z víťazstva to rozhodne pokaziť nemohlo. V Chorvátsku sa ukázali aj dve české slalomárky. Gabriela Čápová ani Martina Dubovská však nedokončili prvé kolo.