Program
Ostatné športy - 06.06.2024 11:23

Slalomári pádlovali v jaskyni

Zdroj: Filip Benček /red bull

Športovci Jakub Grigar a Zuzana Paňková si vyskúšali, aké je to pádlovať v lodi po rieke v útrobách jednej z našich najznámejších jaskýň. 

Nie každý deň sa športovcovi v rámci náročného tréningového programu podarí zažiť niečo unikátne. Naši reprezentanti v kajaku a kanoe Jakub Grigar a Zuzka Paňková však dostali na začiatku veľmi dôležitej sezóny, ktorej vrchol príde v lete, šancu vyskúšať si niečo, čo sa im doteraz nikdy nepodarilo. Čo sa doposiaľ nepošťastilo ešte nikomu, aby sme boli presní.

V rámci jedinečného foto projektu si totiž mohli sadnúť do svojich lodí a urobiť zopár záberov na rieke Demänovka, ktorá preteká Demänovskou jaskyňou slobody. A aj keď mali miestami iba málo priestoru na manévrovanie, možnosť vyskúšať si svoje remeslo v najväčšom jaskynnom komplexe na Slovensku bola veľkolepým zážitkom pre oboch.

Rodák z Liptovského Mikuláša má túto skvostnú národnú prírodnú pamiatku priamo vo svojom rodnom kraji, zatiaľ čo pre mladú nádej slovenského vodného slalomu Zuzanu Paňkovú to bola premiéra v útrobách jednej z najnavštevovanejších jaskýň u nás. A rozhodne v nej zanechala veľký dojem: „Je to tu naozaj úžasné. Ja som doteraz bola iba v Jaskyni Domica, takže pre mňa je to premiéra, a hneď takto na vode, takže čo viac si priať,“ skonštatovala Košičanka. "Ako zážitok je to úžasné. To samotné jazdenie je trochu náročnejšie, neboli tu vlny ani valce a miestami sme mali naozaj málo vody a málo priestoru na manévrovanie, takže bolo to náročné iným spôsobom, ale na druhej strane nádherné."

Celé fotenie si obaja veľmi užili, napriek tomu, že to pre nich znamenalo sedemhodinový pobyt v tme a v teplote okolo 6 alebo 7°C s občasným namočením sa do ešte studenších vôd rieky Demänovka. Ich precíznosť pri otáčaní sa niekedy doslova na priestore veľkosti špendlíka to však nijako neovplyvnilo a žiadnemu ozdobnému prvku tohto kúzelného miesta nebolo nijako ublížené.

"Vošli sme do úplne temného priestoru, v ktorom bolo oveľa chladnejšie ako vonku, kráčali sme poriadne dlho, kým sme neprišli na prvý spot, a tam sme museli nasadnúť do lode a manévrovať v tesných priestoroch tak, aby sme netrafili niekoľko stotisíc rokov starú výzdobu, čiže bolo to aj trochu strašidelné, ale myslím si, že pekný zážitok. Hrial ma pekný pocit pri srdiečku, pretože to bola úplná topka. Je to fakt krásne miesto a každý jeden moment som si užíval. Naposledy som bol v tejto jaskyni na základnej škole a vôbec som si nepamätal, že je to takéto obrovské a krásne, a to, že si tu môžem ešte aj sadnúť do lode, je brutálne. Každý jeden moment tu si veľmi užívam a som šťastný, že môžem mať takúto spomienku. Ale zaujímavosťou je to, že keď z jaskyne vyjdeš von, na studený Liptov, tak sa tam cítiš, ako keby si vošli do trópov," smial sa tradične Jakub Grigar. 

Jakub Grigar a Zuzana Paňková v Demänovskej jaskyni slobody

Štvrtok 06. 06. 2024