Program
Ostatné športy - 07.02.2024 13:55

Rýchlostné rekordy v športe

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: jojsport

Uplynulý víkend sa v zámorí konala tradičná akcia Zápas hviezd NHL, v ktorej si hráči zmerali svoje zručnosti v rôznych disciplínach. Medzi slovenskými fanúšikmi doposiaľ rezonuje rekord Zdena Cháru v najtvrdšej strele. Súťaž vyhral päťkrát za sebou v rokoch 2007 až 2012 a svoju sériu korunoval pokusom s rýchlosťou 175,1 km/h. Aktuálny víťaz - obranca Colorada Cale Makar triumfoval strelou o rýchlosti 165km/h. 

Každý šofér si vie predstaviť, aká ohromná rýchlosť puku to je. Ale v športe zaznamenávajú športovci aj výkony s vyššími parametrami. Rýchlostný lyžiar Michal Bekeš prekonal vlani na svahu magickú hranicu 248,5 km/h.
Rýchlosť v špeciálnej kombinéze naberajú jazdci po celej dĺžke svahu. Výkon im potom namerajú až na konci trate, v poslednom stometrovom úseku pred dojazdom. „V dvestokilometrovej rýchlosti počujú okolostojaci akoby zvuk štartujúceho lietadla, ale ja vnímam iba obrovský odpor vzduchu, na ktorý treba byť veľmi dobre pripravený. Musíte mať správnu aerodynamickú pozíciu,“ vysvetľuje Michal.
Držiteľom svetového rekordu je Talian Ivan Origone - 255,5 km/h. 

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora