Program
Ostatné športy - 09.06.2023 17:36

Koniec sporu! PGA a LIV Golf sa spájajú

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Nečakaným a náhlym spôsobom sa vyriešil spor, ktorý trieštil svetový golf. Organizácia LIV Golf, ktorá vznikla v roku 2021 a financovaná je saudskoarabským Public Investment Fundom sa nakoniec spojí s pôvodnou PGA Tour a pre budúcu sezónu by mala byť predstavená nová spoločnosť aj nová značka. Informácia bola zverejnená v priebehu tohto týždňa a bleskovo prišli aj rozporuplné reakcie na túto novinku. Komisár Jay Monahan pritom ihneď avizoval, že tento krok považuje za najsprávnejší a najlepší možný, pričom je ochotný prijať plnú zodpovednosť a kritiku, ktorá sa s určitosťou znesie na jeho plecia. 

Podpísaná dohoda má opäť zjednotiť celosvetový golf a pokryje komerčnú činnosť, obchod, investície aj všetky práva. Obe strany boli ochotné spraviť zopár kompromisov, vďaka čomu sa opäť budú na turnajoch konfrontovať tí najlepší hráči. Finančníci z arabského sveta prenesú svoj kapitál z LIV Golfu do nového subjektu, ktorého názov bude predstavený neskôr. Spravila sa tým hrubá čiara za viacerými súdnymi spormi, ktoré doteraz medzi sebou PGA a LIV Golf mali. "Po dvoch rokoch narušenia a rozkolu je toto historický deň pre hru, ktorú všetci tak veľmi milujeme," nadšene prehlásil komisár PGA Tour Jay Monahan. Podľa jeho slov sa takto zlúči dedičstvo a tradícia s novými súťažnými modelmi a konceptami, ktoré priniesla druhá strana. "Sme odhodlaní zjednocovať, rozvíjať a propagovať hru po celom svete a ponúkať produkt najvyššej kvality miliónom dlhodobých fanúšikov a zároveň pestovať nových priaznivcov," reagoval svojím vyhlásením LIV. 

Niektorí upozorňujú na problémový bod s financovaním novej organizácie. Výlučným investorom bude zo začiatku Public Investment Fund, ktorý bude mať v ďalších rokoch právo odmietnuť ďalšieho investora, vrátane PGA či DP World Tour, s ktorými sa spája. PGA Tour bude mať zase väčšinové zastúpenie v predstavenstve a prím bude hrať v rozhodnutiach, ako súťaž riadiť. Monahan a Al-Rumayyan budú, samozrejme, dvomi najvyššie postavenými mužmi vo vznikajúcom subjekte.

Komunita dosiaľ nemala zjednotený postoj ku sérii, ktorú s veľkým rozruchom a veľkou pompéznosťou vniesli Saudi na trh v lete 2022 prvým turnajom. Kým viacerí hráči na lákavú ponuku prikývli a na krásnych ihriskách si radi zahrali, protipólom boli moralizujúci hráči, poukazujúci napríklad na nečistú minulosť a potláčanie ľudských práv v konzorciu, ktorý je priamo napojený na vládu Saudskej Arábie. O chystajúcej sa dohode zrejme okrem troch najvyšších mužov vo svete golfu nik nevedel. Dva roky trvajúci tvrdý boj a vyhrážky hráčom od Monahana sa zrazu zmenili na tajnú dohodu. Hráči ako Geoff Ogilvy, Johnson Wagner, Ryan Armour, Justin Thomas, Will Zalatoris či Scottie Scheffler teraz volajú po jeho odstúpení z čela Professional Golfers' Association.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: Golf PGA