Program
Ostatné športy - 24.05.2023 12:51

Tehelné pole v júni obsadí festival jazdectva

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

V sobotu na Tehelnom poli zhasli futbalové svetlá pre sezónu 2022/23 a priestor vzniká pre ďalšie akcie. Jednou z nich sú aj júnové jazdecké preteky prestížneho seriálu The Longines EEF Series, ktorý zastrešuje tento šport pre európsky región. Na Slovensku sme v súčasnosti zvyknutí na podobné akcie v Šamoríne či na pravom bratislavskom brehu Dunaja z minulého roka. Teraz sa rovnaký organizátor rozhodol pre obsadenie najväčšieho štadióna, ktorý u nás máme. Pre seriál je to tretí ročník a popri zastávkach v Taliansku, Nemecku, Holandsku, Dánsku, Nórsku, Grécku, Francúzsku, Poľsku a Rakúsku nevynechá ani našu krajinu.

Longines EEF Series možno definovať ako Pohár národov, pričom jednotlivé tímy majú trio alebo kvarteto jazdcov a počítajú sa výkony každého z nich. O výsledkoch by mali rozhodnúť dve kolá, v opačnom prípade sa ide do dramatického rozskoku medzi družstvami, ktoré nakopili identický počet bodov. Európa je rozdelená do štyroch regionálnych skupín. Slovenska sa týka "Region Central", spoločne s Českom, Rakúskom, Maďarskom, Nemeckom, Holandskom, Chorvátkom, Slovinskom, Švajčiarskom a Lichtenštajnskom. V hre sú dve postupové miestenky do celokontinentálneho finále. Obhajcami titulu sú Taliani, ktorí vyhrali oba predošlé ročníky.

Prvé preteky sa konali už v apríli a ich dejiskom bola Gorla na severe Talianska. Domácim sa príliš nedarilo a prvenstvo ukoristilo Francúzsko. Začiatkom mája sa jazdecká špička stretla v nemeckom Mannheime a najúspešnejší bol holandský tím, ktorý sa tak dobre naladil pred súťažou v Peelbergene. Minulotýždňové prvé miesto na holandsko-nemeckom pohraničí vyskákali opäť Francúzi a pozornosť sa teraz preniesla do dánskeho Aalborgu. Cez grécke Atény a nórsky Drammen sa akcia dostane na Národný futbalový štadión v našom hlavnom meste od 8. do 11. júna a priaznivci tohto športu sa môžu tešiť na priamy prenos, ktorý prinesie Joj Šport.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora