Program
Ostatné športy - 22.05.2023 08:26

Najväčší hegemón slovenského športu zosadený z trónu po 17 rokoch

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Hádzanári Tatrana Prešov boli suverénne najdominantnejším klubom naprieč slovenskými športovými súťažami. Z majstrovského titulu sa tešil pätnásťkrát po sebe, no jeho kraľovanie sa ročníkom 2023/24 skončilo. MŠK Považská Bystrica ho zdolal z ôsmich tohtosezónnych vzájomných západov päťkrát a tešil sa aj z triumfu vo finálovej sérii pomerom 3:2. V rozhodujúcom piatom finálovom zápase mali zverenci Václava Straku výhodu domáceho prostredia a využili ju na víťazstvo 26:22. Na trón sa tak tím z Považia dostal štvrtý raz v histórii, naposledy ešte v roku 2006. Okrem dvoch tohtoročných finalistov v minulosti hádzanársku extraligu ovládli len Sečovce, Trnava, Košice a Topoľčany.

Vypredaná hala a 1400 fanúšikov hnalo Považskú Bystricu vpred v každom z domácich finálových zápasov a vždy z toho bolo víťazstvo. V prvom a treťom zápase po dráme rozdielom jediného gólu, v dueli číslo päť už Tatran zlomila presvedčivejšie. Polčas zvládla výsledkom 14:12 a počas druhého dejstva sa Prešovu nepodarilo ani raz vyrovnať. Keď sa do záverečnej desaťminútovky šlo s trojgólovým rozdielom, hostia museli viac riskovať a nevyšlo. Medzi ústredné postavy zápasu sa zaradil šesťgólový Peter Jurák, päťgólový Erik Žilinčík a brankár Ladislav Kovačin. "Keby som chytil len jednu strelu, ale vyhráme zápas, tak by to stále bol ten top. Pred zápasom som si hovoril, že už by ma mohlo čosi trafiť, chvalabohu to vyšlo. Takto nejako to vyzeralo v tých snoch. Spravili sme všetko pre to, aby sme uspeli," skonštatoval po zápase brankársky hrdina.

Počas dlhočíznej prešovskej nadvlády získala Považská Bystrica tri striebra a tri bronzy. Na medailových pozíciách sa viackrát objavil aj Hlohovec, Topoľčany, Šaľa či Nové Zámky. Celkovo má považskobystrický tím na konte dvanásť medailí z najvyššej domácej súťaže. Zaujímavým faktom je, že od sezóny 2001/02 nebol národný titul v rukách nikoho iného, ako tohtoročných finalistov. V ére spoločnej česko-slovenskej interligy si zlaté medaily podelili rovným dielom a prvý ročník samostatnej slovenskej ligy potom ovládla Považská Bystrica, aby nasledovalo pätnásť prešovských titulov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora