Program
Ostatné športy - 16.05.2023 15:42

Slovensko si ide po footgolfové medaily do Ameriky

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Footgolf pre svoju nenáročnosť a uvoľnenosť rýchlo naberá nových hráčov aj priaznivcov po celom svete a Slovensko šliape v popredí tohto pelotónu. Viacerí naši hráči aj hráčky sa radia do popredia svetového renkingu a to nám dáva na veľkých turnajoch slušné šance na zisk cenného kovu. Takým sú v aktuálnom kalendárnom roku Majstrovstvá sveta v americkom Orlande, ktoré budú prebiehať od 26. mája do 7. júna. Po šampionátoch, hraných v Maďarsku, Argentíne a Maroku, je to len štvrtý takýto turnaj. Počtom ihrísk aj výsledkami z predošlých akcií možno konštatovať, že Slovensko je footgolfovou veľmocou a je nepravdepodobné, že naša výprava bude z Floridy letieť naprázdno.

Do akcie sa dostane približne tisícka najlepších hráčov z celého sveta a pasovať sa budú v súťaži jednotlivcov aj tímov. My máme vo všetkých kategóriách slušných medailových adeptov. Veď Lucia Čermáková je aktuálnou jednotkou svetového rebríčka a Rebeke Režnej patrí tretie miesto. Naturalizovaný Slovák Jozef Němec a Ján Kozák mladší patria medzi výber favoritov mužského turnaja a veľmi dobré umiestnenie môže ukoristiť aj Martin Šimončič, Marek Vittek alebo Branislav Thron. Hrá sa na šiestich osemnásťjamkových ihriskách a každá súťaž má štyri kolá. Po bronzoch na predošlých dvoch MS si Slováci veria aj v súťaži tímov. Ich súpermi budú bývalí slávni futbalisti ako argentínsky reprezentačný stopér a opora Valencie Roberto Ayala či štvornásobný víťaz Ligy majstrov, holandský záložník Clarence Seedorf.

Vďaka výborným výsledkom malo Slovensko k dispozícii 58 miesteniek, no do Ameriky poletí len zhruba tridsať hráčov. Finančne náročnú cestu a pobyt si totiž musia financovať z veľkej miery z vlastných zdrojov a vďaka vlastným sponzorom. Hrať budú footgolfisti zo štyridsiatich krajín a popri Slovensku sa do popredia radí aj Mexiko, Holandsko, Škótsko, Francúzsko, Argentína, Španielsko, Maďarsko či Anglicko. "Majstrovstvá sveta FIFG 2023 budú slávnosťou, farebne bohaté a zároveň veľmi nabitými súťažnými dňami. Ešte nikdy sa v USA nekonalo nič takéto a veľmi sa tešíme na to, ako privítame svet footgolfu pri jazere Buena Vista, v Disney Worlde a Evermore Orlando Resorte," sľubujú organizátori veľkú hravosť.

Joj Šport vám počas celého trvania šampionátu od 29. mája do 6. júna v popoludňajších hodinách ponúkne kľúčové a najzaujímavejšie momenty hracieho dňa aj podcastové rozhovory so šiestimi našimi reprezentantmi.
29. mája od 17:00: prvý hrací deň
30. mája od 20:00: to najlepšie z prvého kola + live druhé kolo
31. mája od 14:00
1. júna od 17:00
2. júna od 14:00: štvrťfinále mužov aj žien
3. júna od 14:00
4. júna od 14:00
5. júna od 17:30 mužské tímy o 3. miesto, od 18:30 ženské tímy o 3. miesto a finále, 19:30 finále tímov mužov
6. júna od 15:00

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora