Program
Ostatné športy - 03.10.2022 10:52

Carlsen chce odhaliť podvodníka. Ten je ochotný hrať nahý

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

K poriadnej bizarnosti alebo obrovskému škandálu sa schyľuje vo svete šachu. Prsty v tom má nórsky veľmajster Magnus Carlsen, ktorý do júla držal titul svetového šampióna, no potom ohlásil koniec kariéry. Pri šachovniciach stále trávi veľa času, fanúšikov baví online streamami svojich zápasov a zapája sa do rôznych turnajov. Činí sa aj na scéne Chess.com, najväčšej šachovej internetovej sieti na svete, a na paškál si najnovšie berie podvodníkov. Žiada, aby im bola venovaná väčšia a prísnejšia pozornosť. Jeho hlavným sokom sa stal devätnásťročný Američan Hans Niemann, ktorému podľahol na Sinquefield Cupe v St. Louis. Carlsen však tvrdí, že sa tak stalo podvodom a čoskoro to hodlá dokázať.

Dlhoročný suverén šachovej scény oznámil, že ho obhajovanie titulu už nebaví a radšej sa bude venovať uvoľnenejším zápasom. Niemann však senzačne uťal jeho 53 zápasov trvajúcu víťaznú šnúru a Nór sa odhlásil s podujatia. Dvojica sa onedlho stretla aj v rámci online turnaja Julius Baer Generation Cup, kde sa Carlsen protestne po svojom prvom ťahu z hry odpojil. "Ak by som prehovoril, spôsobil by som si veľké problémy," publikoval na Twitteri vetu, ktorú svojho času "preslávil" futbalový tréner José Mourinho. Časom sa na verejnosť dostali teórie o tom, čo presne na Niemannovej hre známejšiemu súperovi vadilo a akým spôsobom si mal pomáhať. Bizarná špekulácia hovorí o vibrujúcich guličkách, ukrytých v oblasti genitálií či análneho otvoru, ktoré mohli morzeovkou radiť optimálne ťahy. Obvinený hráč na to reagoval vyhlásením, že je pripravený odohrať odvetu proti Carlsenovi úplne nahý.

Americký mladík priznal, že v minulosti počas online šachových partií podvádzal a na webe Chess.com preto stratil svoje konto. Podobným praktikám sa dnes už údajne vyhýba a na jeho strane stojí hviezdny Brit Nigel Short či šachový expert a analytik Kenneth Regan. Podľa nich na hre Američana nie je nič podozrivé, akurát prekvapuje jeho raketové zlepšenie počas jedného roka. Šachové podvody mávajú technologický charakter a jednoduché mobilné aplikácie dokážu bezchybne odporučiť ideálny ťah. Prenos jeho rád do hry potom musí šachista vniesť s vedomím, že je snímaný kamerou a má zákaz akýchkoľvek elektronických zariadení vo svojej blízkosti.

Podvody v tomto športe sú často tiahlymi a ťažko alebo kontroverzne preukázateľnými kauzami. Používanie mobilného telefónu na toalete bolo napríklad svojho času dokázané sporne umiestnenými skrytými kamerami, no veľakrát ostalo len pri dohadoch a nepotvrdených obvineniach. Carlsenovi vyčítajú spôsob, akým o Niemannovom podvode hovorí. Jeho ohlásenie po prehre nepôsobí úplne dôveryhodne a fungovať by mala prezumpcia neviny. Aspoň pre tento konkrétny duel, hoci je Hans Niemann recidivistom a jeho dôveryhodnosť preto je oslabená. Problém je to pre celé šachové prostredie a hru, ako takú. Technológie napredujú rýchlym tempom, stroje už teraz vedia odohrať šachovú partiu oveľa lepšie ako smrteľník a pokiaľ sa dajú skryto využiť v konfrontácii s majstrom sveta, kedy nie.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: Podvod Šach