Program
Ostatné športy - 19.07.2022 17:13

The World Games 2022: Medaily aj v preťahovaní lanom a póle na kajakoch

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Svetové hry sú na športovej scéne stále trochu nedocenenou akciou. Veľký event sa zameriava na disciplíny, ktoré nie sú súčasťou olympijského programu, pričom niektoré k tomu majú relatívne blízko, iné sú upravenou verziou "oficiálnej" podoby spod piatich kruhov, ďalšie sú zatiaľ na úrovni zábavky alebo experimentu a osobitnou kategóriou sú napríklad bojové športy, ktorých sa zatiaľ MOV stráni. Počas jedenástich dní sa súťaží v 25 až tridsiatich športoch, pričom v edícii 2022 boli medaily udelené vo viac ako dvoch stovkách eventov. Súťažilo bez mála štyritisíc športovcov a zúčastnilo sa viac ako sto krajín. Medaily sa udeľovali v parašutizme, kanoistickom póle, záchranárstve, preťahovaní lanom či ázijskom bojovom umení Wushu. V našich končinách ide o veľmi raritné disciplíny.

Birmingham v americkej Alabame sa stal jedenástym dejiskom tejto slávnosti, ktorá je pre mnohých neolympijských športovcov vrcholom kariéry. Len druhý raz sa súťažilo v Spojených štátoch amerických. Medailovú bilanciu však neovládli domáci reprezentanti. Pozbierali 44 cenných kovov, no o tri viac šli na konto Nemcov. Nemecko dokonca ukoristilo 25 zlatých kovov, suverénne najviac. Slováci s bilanciou 1-1-2 obsadili 39. miesto. Umiestnili sa napríklad aj pred Českom. To síce bralo až šesť medailí, avšak žiadnu zlatú. Celkovo 73 krajín zaznamenalo aspoň jedno umiestnenie v top trojke.

Do programu World Games sa dostala aj lukostreľba, vzpieranie či lezenie, ktoré majú svoje miesto aj na olympijských hrách. V Birminghame sa však súťažilo v takých disciplínach, z ktorých pod piatimi kruhmi súťažiť nemožno. Lukostrelci strieľali z iných typov zbrane, vzpierači sa konfrontovali v benchpresse, drepovaní a mŕtvom ťahu, zatiaľ čo lezci pretekali na iných typoch a formách stien. Spomedzi kolektívnych športov si miesto na scéne našiel florbal, inline hokej, plážová hádzaná, lakros, "flying disc" respektíve frisbee, volejbalová verzia s názvom fistbal, basketbalu príbuzný korfbal a bejzbalu blízky softbal. Americké prostredie vytvorilo vhodné podmienky aj pre súťaž v americkom futbale, hoci vo flagfootballovej verzii, aj pre rugby na invalidných vozíkoch.

Celkom početné zastúpenie mali aj bojové športy. V kicboxe, thaiboxe a karate si cenné kovy ukoristila aj slovenská výprava a intenzívne boje prebiehali aj v sume, jiu-jitsu a wushu respektíve kungfu. Zrejme neprekvapí, že spomedzi športov tesne pod hranicou olympijskej priechodnosti zahŕňajú Svetové hry aj squash, bowling, biliard, snooker, duathlon (z triatlonového programu vynecháva plaveckú časť) a rýchlokorčuliarske disciplíny adaptované na kolieskové korčule. Spojenie umenia a športu zabezpečil aerobic, akrobatická gymnastika, rytmická gymnastika, trampolínové skákanie, parkour a najmä tanečný šport. Kanoisti sa vydali na "maratónsku" desaťkilometrovú trať, ale osemčlenné tímy dostali k dispozícii loptu a tú potrebovali dopraviť do brány súpera. Medailistov našiel dokonca aj orientačný beh a súťaž záchranárov, ktorí pretekali na prekážkovej dráhe, v čistom plávaní či s prenášaním figurín.

Zoznam disciplín na World Games 2022:
Akrobatická gymnastika
Aerobic
Americký futbal
Artistické korčuľovanie
Biliardové športy (9-pool, karambolový biliard, snooker)
Boules (vrátane petangu)
Bowling
Cestné korčuľovanie
Dráhové korčuľovanie
Duathlon
Fistbal
Florbal
Frisbee
Inline hokej
Jiu-Jitsu
Kanoistický maratón
Kanoistické pólo
Karate
Kickbox
Korfbal
Lakros
Lukostreľba
Orientačný beh
Parkour (speedrun a freestyle)
Plážová hádzaná
Plutvové plávanie
Preťahovanie lanom
Racquetbal
Rugby na vozíkoch
Rytmická gymnastika
Softbal
Sumo
Športové lezenie
Squash
Tanec (štandard, latinsko-americké, rock'n'roll)
Thajský box
Trampolínové skákanie
Vodné lyžovanie (triky, slalom, skoky, wakeboard)
Vzdušné športy (preteky dronov a parašutizmus)
Vzpieranie (drepovanie, bench press a mŕtvy ťah)
Wushu
Záchranárstvo