Program
Ostatné športy - 18.07.2022 11:51

Slovensko s úspešným ťažením na World Games. Zlato po 13 rokoch

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Jedenásty ročník multišportového podujatia The World Games, označovaného aj ako "olympiáda neolympijských športov", zapadne z pohľadu slovenského účinkovania medzi tie úspešnejšie. Naša výprava ukoristila štyri cenné kovy, z toho jeden zlatý. Zlatú medailu pritom zo Svetových hier vezieme po trinástich rokov a postarala sa o ňu Monika Chochlíková. Slovenská kickboxerka a thaiboxerka cestovala ako jediná na svete s plánom zabojovať vo dvoch disciplínach. V kickboxerskom turnaji prežila sklamanie v podobe štrvrťfinálového vypadnutia, avšak podľa thajských pravidiel vystúpila na najvyšší stupienok. Medzi úspešnými Slovenkami ju doplnila aj kickboxerka Alexandra Filipová, kararistka Ingrida Suchánková a Zuzana Hrašková v plutvovom plávaní.

Celkovo sa v americkom Birminghame súťažilo v 43 športoch a v akcii bolo jedenásť ľudí s dvojkrížom na hrudi. V medailovej bilancii sme obsadili 39. miesto. Slovensku najviac radosti priniesli bojové disciplíny. Chochlíková bola súčasťou osemčlenného pavúka vo váhovej kategórii do 51 kilogramov, podobne ako Alexandra Filipová v divízii s hornou hranicou na 70 kilogramoch. Ukoristila striebro, keď vo finále nestačila na Srbku Aleksandru Krstićovú. Ingrida Suchánková pridala do našej zbierky karatistický bronz v Kumite do 61 kilogramov. Vo svojom poslednom vystúpení si poradila s Egypťankou Dahab Aliovou. Jednu medailovú radosť sme prežili aj mimo ringu. Stometrovú trať preplávala Zuzana Hrašková s plutvami na nohách za 48 sekúnd, ako tretia najrýchlejšia.

Pre našu fighterku Moniku Chochlíkovú ide o historický úspech, keďže sa stala len šiestou slovenskou reprezentantkou so zlatom na vrcholnom podujatí v neolympijských športoch. Karatistka Suchánková bola zase jedinou, kto obhájil medailu z roku 2017. V edícii predtým sme vyšli naprázdno. Slovenská výprava hodnotí svoje účinkovanie v Alabame ako veľmi úspešné. Štyri medaily prevýšili predeventové očakávania, a to bolo ašpirantov na cenný kov viac. Všetci naši reprezentanti potvrdili, že vo svojich disciplínach patria ku svetovej špičke. Celkovo už máme na konte 22 umiestnení v top trojke, pričom pred piatimi rokmi z poľskej Vroclavy priletela iba jedna medaila.