Program
Ostatné športy - 08.06.2022 09:41

Kontroverzná konkurencia PGA štartuje svoju tour už v piatok

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Šesťnásobný víťaz turnajov kategórie major Phil Mickelson, bývalá svetová jednotka Dustin Johnson aj Ryder cupová legenda Sergio García sa radia medzi najzvučnejšie mená, ktoré sa predstavia na novovzniknutom golfovom turnaji LIV Golf. V hre bude rekordná finančná odmena 25 miliónov amerických dolárov za každý turnaj a projekt zastrešujú financie zo Saudskej Arábie. PGA sa vopred hviezdnym hráčom vyhrážala, že účasť v osemturnajovej sérii môže viesť ku disciplinárnym postihom, no aj to dodalo novému podujatiu na golfovej scéne patričnú pozornosť a náboj.

Viacerými superlatívmi aj kontroverziami "zdobený" turnaj môžete sledovať na JOJ Šport.

Už v piatok sa 48-členné štartové pole prvý raz predstaví na londýnskom predmestí St. Albans, pričom body z tohto turnaja sa nebudú počítať do oficiálneho rankingu OWGR. Napriek tomu budeme môcť sledovať hneď niekoľkých členov aktuálnej elitnej svetovej päťdesiatky, z ktorých sa najvyššie nachádza Juhoafričan Louis Oosthuizen. Taký Ian Poulter, Martin Kaymer, Graeme McDowell alebo Lee Westwood už pozície na absolútnom čele neokupujú, no i tak spolutvoria zoznam známych golfistov.

Po júnovom turnaji v Centurion Clube v Londýne sa pokračuje na prelome júna a júla v Pumpkin Ridge v Portlande, o mesiac neskôr sa hráči stretnú v exkluzívnom golfovom centre Donalda Trumpa v Bedminsteri, september ponúkne turnaje v Bostone a v Chicagu, október akciu dostane do thajského Bangkoku, v polovici októbra v saudskoarabskom Jeddahu a na konci októbra hostí areál Blue Monster v Miami veľké vyvrcholenie tímovej súťaže.

O konkurencii pre tradičnejšiu PGA Tour sa začalo hovoriť v roku 2019, no až v roku 2021 sa začali diať veci, ktoré dali poznať, že saudskoarabský Public Investment Fund naozaj novú tour tvorí. Ide o spoločnosť s kontroverznou minulosťou a sporným pôvodom financií, na ktorej čele stojí princ Mohammed bin Salman. V minulosti sa jej vyčítal napríklad aj zásah do ľudských práv pre režim, ktorý v Saudskej Arábii funguje. O tom všetkom sa veľa popísalo pred ôsmimi mesiacmi, kedy kupoval futbalový klub Newcastle United. Na golfovú scénu investori vstúpili cez Ázijskú tour, neskôr dosadili Grega Normana na čelo svojich aktivít v tomto športe.

Formát série LIV Golf sa diametrálne nelíši od toho, čo poznáme z PGA prostredia. Štyridsaťosem hráčov si zahrá proti sebe na každom z turnajov so snahou zahrať 54 jamiek na čo najmenej úderov. Draftom sa potom hráči rozdelia do tímov, z ktorých každý bude mať svojho kapitána. Tam sa systém inšpiroval ženskou European Tour. Pre prvých sedem eventov je vyhradená 25-miliónová čiastka, pričom dvadsať miliónov si rozdelia hráči za individuálnu súťaž a päť pripadá tímom. Víťaz turnaja zarobí v prepočte približne 3,75 milióna eur, čo je bez mála dvojnásobok v porovnaní s víťazom The Masters. Top trojka na konci hodnotenia celej tour si rozdelí odmenu 28 miliónov eur. Prizemoney sa zdvojnásobí pre finálový turnaj tímov v Miami.

LIV Golf rozhodne neplánuje byť jednorazovou finančne napumpovanou akciou. Má dlhodobú víziu a verí vo zvyšovanie popularity samotnej série aj golfu samotného. Z kontroverzného projektu sa postupom času má stať turnaj, ktorý bude baviť širokú verejnosť fanúšikov a v roku 2023 sa počet turnajov má zvýšiť na desať.

Kalendár LIV Golf tour 2022:
9. - 11. júna: St. Albans, Londýn, Veľká Británia
30. júna - 2. júla: Pumpkin Ridge, Portland, USA
29. - 31. júla: Trump National Golf Club, Bedminster, USA
2. - 4. septembra: The Oaks, Boston, USA
16. - 18. septembra: Rich Harvest Farms, Chicago, USA
7. - 9. októbra: Stonehill, Bangkok, Thajsko
14. - 16. októbra: Royal Greens Club, Jeddah, Saudská Arábia
27. - 30. októbra: Blue Monster, Miami, USA