Program
Ostatné športy - 21.05.2022 12:19

Slovenská špička ide loviť medaily na ME v Liptovskom Mikuláši

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Nie je veľa športov, v ktorých by sme Slovensko mohli označiť za svetovú veľmoc. Kanoistika do tejto kategórie rozhodne patrí a v domácom prostredí Liptovského Mikuláša budú mať rodáci spod Tatier o motiváciu postarané. Európska kanoistická asociácia Liptovu prisúdila Majstrovstvá Európy tretí raz. Konali sa tu už v rokoch 2007 a 2016. Predtým sa šampionát raz uskutočnil v čunovskom kanáli. Akcia prebehne od 26. do 29. mája a to najdôležitejšie z Areálu vodného slalomu Ondreja Cibáka vám sprostredkujeme aj cez televízny priamy prenos na JOJ Šport.

Kvalitu našich kanoistov dokumentuje aj fakt, že sa do reprezentácie druhý rok po sebe nedostal dvojnásobný olympijský šampión Michal Martikán. V kategórii C1 bude naše farby hájiť trojica Matej Beňuš, Marko Mirgorodský a Alexander Slafkovský. Kanoistická K1 sa na konfrontáciu s kontinentálnou elitou pripravuje s vložení Jakub Grigar, Martin Halčin a Adam Gonšenica. Vysoké očakávania sa budú týkať aj ženskej sekcie našej reprezentácie. Väčšiu tradíciu má K1-ka s Eliškou Mintálovou, Zuzanou Paňkovou a Simonou Glejtekovou. Upozorniť však treba na výraznú generačnú výmenu po konci Kaliskej a Dukátovej. Sedemnásťročná Zuzana Paňková nastúpi aj v disciplíne C1, kde ju doplní Soňa Stanovská a Emanuela Luknárová.

Nateraz posledné majstrovstvá Európy sa konali v roku 2021 v talianskom meste Ivrea. Slováci z vôd vylovili tri cenné kovy, z toho dve zlatá. Šampionát ponúkne okrem individuálnych súťaží aj súťaž tímovú (hliadky) a k videniu bude aj extrémny slalom. Tomu sa zatiaľ dostáva množstvo kritiky od samotných kanoistov, no napriek tomu si vybojoval svoje miesto na olympiáde, pričom premiéra ho čaká v Paríži 2024. Keď je reč o elitných Európanoch v tomto športe, s čistým svedomím možno používať slovné spojenie "svetová špička". Na olympiáde 2020 sa v disciplínach C1 a K1 rozdalo celkom dvanásť medailí. Desať z nich pristáli na starom kontinente.