Program
Ostatné športy - 20.05.2022 08:27

Nový areál na nábreží Dunaja hostí prestížny Pohár národov

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Bratislava po siedmich rokoch privíta prestížny Pohár národov v parkúrovom jazdení na koňoch a jeho dejiskom sa od 19. do 22. mája nový areál na Tyršovom nábreží. Akcia nadväzuje na tradičnú Grand Prix Bratislava, ktorej dejiskom býval legendárny areál Slávie. Premiestnenie diania do bezprostrednej blízkosti Dunaja je snahou o zatraktívnenie eventu a výzvou bola aj nutnosť vybudovať nový areál s 1300 tonami kvalitného piesku a boxami na ustajnenie 350 koní. Rozpočet sa tak vyšplhal približne na 800-tisíc eur. Bratislavská kvalifikácia je druhou akciou pre stredoeurópsky región a v hre je päť semifinálových miesteniek. Jeho dejiskom bude na prelome júna a júla Budapešť.

"Som rád, že sme si túto výzvu udržali a neodstúpili sme od toho. Treba si uvedomiť, aká je situácia, či koronavírus, vojna a všetko, čo nás obklopuje. Mali sme veľmi veľa prekážok. Čakajú nás dva vrcholy. Piatkový Pohár národov je súťaž družstiev, v ktorej sa predstaví dokopy jedenásť tímov, vrátane domáceho, a ďalším vrcholom bude nedeľná Grand Prix jednotlivcov," povedal na tlačovej konferencii začiatkom mája riaditeľ podujatia Róbert Pál. Hoci ešte tohtoročná Longines EEF Series u nás neprebehla, organizátori neskrývajú záujem spraviť z toho tradíciu a hľadia dokonca vpred. "Veľmi záleží od Svetovej federácie, či môžeme byť súčasťou ďalšieho kola. Ja dúfam, že tento ročník zvládneme veľmi dobre, pripravení sme. Verím, že na základe toho budeme môcť automaticky kandidovať na usporiadanie ďalšieho. Do budúcna máme cieľ organizovať podujatie viackrát, zvýšiť úroveň a privítať ešte lepších jazdcov," znie od organizátorov.

Tradícia parkúrového skákania sa vracia do nášho hlavného mesta po piatich rokoch a na prestížnom podujatí uvidíte významné osobnosti tohto športu, ale aj majestátne kone za milióny eur. Na svoje si prídu aj bežní návštevníci podujatia, keďže okrem samotných pretekov, je pripravený bohatý sprievodný program. Vstup pre milovníkov kvalitných pretekov je zadarmo. Viac o akcii aj s hlasmi organizátorov čítajte tu!

Ide o trojhviezdičkové podujatie, ktoré bude mať Svetová federácia pod drobnohľadom a do bodky treba splniť množstvo úloh a detailov. Seriál Logines EEF začal 6. mája v nemeckom Mannheime a v súčte má na programe osem regionálnych akcií a vyvrcholí 11. septembra vo Varšave. Súbežne so slovenským kvalifikačným kolom sa bude skákať aj v dánskom Aalborgu a organizátorská štafeta sa následne dostane do rúk Lisabonu. Pokračovať sa bude v Madride, Aténach, nórskom Drammene a talianskej Gorle. Nasledujú dve semifinálové kolá - v Budapešti a vo francúzskom Deauville, aby všetko mohlo vyvrcholiť u našich severných susedov.