Program
OH - 09.08.2023 15:39

Tri medaily sú splneným štandardom Slovenska z Univerziády

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Široké úsmevy rozdávala naša reprezentačná výprava po návrate z dva roky dokladaných Letných svetových univerzitných hier v Čcheng-Tu 2021. V roku 2015 z Gwangdžu sa Slováci vracali so štyrmi medailami, o dva roky neskôr z Taiwanu prileteli dve, z Neapola 2019 opäť štyri a tento rok bilanciu spriemerovali na tri. Viktória Forster vytvorila národný rekord na prekážkarskej stovke, zároveň splnila olympijský limit pre Paríž a získala zlato po tesnom finiši proti Číňanke Jen-Ni Wu. Na hladkej stovke bola druhá s mankom dvanástich stotín na víťazku a striebrom sa pridali naše tri chodkyne, ktoré boli súčasťou pretekov na 20 kilometrov a súčet ich výkonov bol po Číne druhý najlepší.

Po príchode sa najlepšie umiestnení Slováci zastavili v priestoroch Domu športu, kde absolvovali improvizovanú tlačovú konferenciu. "Znamená to pre mňa v tejto sezóne veľmi veľa. S týmto časom sa dá pretekať s babami na európskej úrovni. Som rada, že táto sezóna ide takýmto dobrým smerom," neskrývala spokojnosť Viktória Forster krátko po zhliadnutí záznamu svojho zlatého behu z vysielania Joj Športu. "Všetci mi gratulujú, takže mi to celé dochádza. V Číne nebola príležitosť uvedomiť si to. Teraz som videla na veľkej obrazovke svoj finálový beh, mohla som si pozrieť nejaké chyby. Je to niečo neuveriteľné, keď som to teraz zasa videla, emócie vo mne začali vrieť. Budem na to ešte veľmi dlho spomínať," dodala so slzami v očiach reprezentantka Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

Cenným kovom sa môže popýšiť aj Univerzita Mateja Bela, kde zhodne študuje trio našich strieborných chodkýň Hana Burzalová, Alžbeta Ragasová a Ema Hačundová. "Organizácia pretekov bola fantastická, majú tam všade široké cesty, aj vybavenie trate bolo super. Výkon hodnotím ako skvelú skúsenosť," ujala sa slova Hana Burzalová, ktorá sa v tejto disciplíne nachádza v aktuálnom svetovom rebríčku najvyššie. Celkovo má Slovensko v histórii letných univerzitných hier už dvanásť medailí (2-8-2). Spokojnosť s našou výpravou vyslovil aj Július Dubovský, prezident Slovenskej asociácie univerzitného športu: "Čakali sme viac, možno od strelcov, ale aj tri medaily treba brať ako úspech. V kolektívnych športoch sme nemali najlepšie hráčky, lebo majú svoje kalendáre a súťaže, ale celkovo sme spokojní. Forsterová predviedla fantastické výkony a páči sa, mi že je nastavená veľmi dobre. Verím, že nás ešte bude reprezentovať na týchto vysokoškolských podujatiach,"

Hoci sa prirodzene najviac hovorí o našich pódiových umiestneniach, pochváliť možno viacero športovcov, ktorí sa zmestili do top desiatky svojich disciplín. Daniela Ledecká a Ján Volko boli v behu na 400 metrov prekážok respektíve v šprinte na 200 metrov zhodne na konečnom štvrtom mieste, piatu priečku z taekwonda priviezla Gabriela Briškárová, siedmy bol vo svojej kategórii šermiar Lukáš Jakub Johanides a popredné umiestnenia ulovil aj dvojskif s Jakubom Herhonekom a Ondrejom Kovačovičom, gymnastka Barbora Mokošová, chodec Dominik Černý a strelec zo vzduchovky Štefan Šulek.

Univerziády sa z rôznych dôvodov nezúčastnila Veľká Británia, Kanada, Mexiko, Rusko, Bielorusko, Srbsko, Čierna Hora či KĽDR. Viaceré ďalšie krajiny šli do akcie bez svojich najväčších hviezd. Výsledkom tak bol skromný medailový zber od Austrálie či USA. Naši protinožci šachovali s tým, koľkočlennú výpravu do Číny vyslať. Nakoniec nevycestovali žiadni plavci, ale atléti či vodní pólisti sa podieľali na šiestich získaných cenných kovoch. Spojené štáty sa umiestnili až v tretej desiatke medailovej bilancie s jediným zlatom, vďaka plavcovi Keatonovi Jonesovi. Rovnaký počet zlatých malo aj Slovensko, Luxembursko, Uganda alebo Ghana. Američania mali v celkovom súčte o dvadsať medailí viac ako spomenutí, no poradie sa skladá primárne podľa počtu najcennejších kovov.

Role najúspešnejších európskych výprav sa tradične chopilo Taliansko, Francúzsko a Nemecko. Taliani pozbierali viac ako päťdesiat čínskych medailí a vďaka silnému šermu, plávaniu, veslovaniu, volejbalu aj vodnému pólu boli v medailovej bilancii štvrtí, po tradične silných ázijských krajinách (Čína, Kórejská republika a Japonsko). Francúzi brali 23 medailí, z toho päť zlatých a hostiteľ budúcej Univerziády pozbieral štyri zlatá a cez dvadsať kovov celkovo.

Všetkých 26 gréckych reprezentantov sa z Číny vrátilo bez umiestnenia v top trojke a čakanie tejto krajiny na medailu z univerzitných hier trvá od roku 2013. Ide pritom o "tradičnú" športovú krajinu, pokiaľ nie historicky úplne najtradičnejšiu, no medzi vysokoškolákmi to neklape v atletike, vodnom póle ani veslovaní. Naopak, príjemným prekvapením bola Litva, ktorá sa s bilanciou 6-4-2 stala deviatou najúspešnejšou krajinou akcie.

Spokojní boli aj Česi, ktorí priviezli dvanásť medailí a zarezonovalo napríklad basketbalové víťazstvo chlapčenského turnaja. Naši susedia vďaka tomu nechali za sebou v bilancii krajín Holanďanov, Švajčiarov, Američanov, Austrálčanov či Brazílčanov. Zo susedov sa darilo aj Poliakom, piatej najúspešnejšej krajine a po Taliansku druhej najlepšej európskej. Na viacerých frontoch je cítiť, že nahor ide aj šport v Maďarsku, čo tohtoročné Letné univerzitné hry potvrdili. Po troch medailách spred štyroch rokov ich teraz bolo sedemnásť.

Medailová bilancia Letných univerzitných hier v Čcheng-Tu:
1. Čína 103-40-35
2. Japonsko 21-29-43
3. Kórejská republika 17-18-23
4. Taliansko 17-18-21
5. Poľsko 15-16-12
6. Turecko 11-12-12
7. India 11-5-10
8. Taiwan 10-17-19
9. Litva 6-4-2
10. Francúzsko 5-8-10
11. Irán 5-6-12
12. Nemecko 4-8-12
13. Ukrajina 4-4-3
14. Česko 4-3-5
15. Indonézia 4-3-0
...
26. Slovensko 1-2-0

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora