Program
OH - 08.08.2023 13:43

Svetové univerzitné hry boli kvalitným podujatím s výbornými výkonmi

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Letné svetové univerzitné hry 2021 boli veľmi kvalitne pripraveným a zorganizovaným podujatím s výbornými výkonmi športovcov. Počas trinástich dní bolo rozdaných 269 sád medailí a niečo málo sa pri tom ušlo aj Slovensku. V našom vysielaní sme ponúkli bohatú porciu univerzitného športového zápolenia so zameraním na disciplíny, v ktorých sa ukázali aj Slováci. Predstavili sme si odvetvia, ktoré v televíznom prostredí príliš veľa priestoru nedostávajú a zachytili sme live vysielaním aj bezprostredné emócie pri zisku našej jedinej zlatej medaily.

Ako posledné končilo vodné pólo, ktorého mužské finále spoznalo svoj výsledok iba pár hodín pred záverečným ceremoniálom. Posledný plnohodnotný súťažný deň medzi poslednými uzatvárali bedmintonisti, plavecké štafety v polohových pretekoch, volejbalový turnaj mužov a šermiarska tímová súťaž s fleretom a šabľou. Slovensko malo dôvod na medailovú oslavu trikrát, z toho vždy na atletickom štadióne v Šuang-liou. Najprv Viktória Forster vyšprintovala striebro v hladkej stovke, následne pridala zlato na 100 metrov prekážok a striebornou medailou ju doplnili naše reprezentantky v chôdzi na 20 kilometrov v tímovej súťaži - Alžbeta Ragasová, Ema Hačundová a Hana Burzalová.

Na veľkú radosť domáceho publika, ktoré sa staralo o skvelú atmosféru prakticky na všetkých športoviskách, medailovú bilanciu presvedčivo ovládla Čína. Získala 178 medailí, z toho 103 zlatých. To sa jej naposledy podarilo v roku 2011, kedy bola rovnako na Univerziáde domácou krajinou. Odvtedy sa z prvenstva v počte cenných kovov dvakrát tešilo Japonsko, raz Kórejská republika a raz Rusko. Tento rok v Čcheng-Tu po Číňanoch nasledovali Japonci, Kórejčania, Taliani, Poliaci a Turci. Ide o krajiny, ktoré tradične patria medzi to najlepšie na tomto evente. Japonsko len tesne zaostalo za stovkou medailí, Kórea skončila na čísle 58 a Taliansko 56. Reprezentanti 35 rôznych krajín získali na Univerziáde aspoň jedno zlato a 53 národov malo radosť z akéhokoľvek kovu.

Najviac medailí bolo rozdaných v atletike, a to rovných 50. Nasledovalo plávanie (42), taekwondo (23) a wu-šu (20). Domáci prežili najväčšiu žatvu v plávaní, ale nesklamali ani gymnasti, stolní tenisti, atléti, strelci, veslári, protagonisti bojových športov a dievčenský i chlapčenský basketbalový tím. O úspešných univerzitných hrách môžu hovoriť aj Česi, ktorí v porovnaní s Neapolom 2019 ukoristili takmer dvojnásobok medailí. Bolo ich 12, z toho štyri zlaté. Najvyšší stupienok na pódiu obsadili basketbalisti, strelec z pištole Matěj Rampula, veslárka Anna Šantrůčková aj desaťbojár Vilém Stráský.

Slovensko v Číne reprezentovalo 71 športovcov. Cenné kovy sme si zhrnuli, no aj mimo nich naspäť domov letí niekoľko veľmi dobrých umiestnení. Daniela Ledecká skončila na štvrtom mieste kvalitne obsadeného behu na 400 metrov prekážok a rovnaké "zemiakové" umiestnenie sa ušlo aj Jánovi Volkovi na 200-metrovom šprinte. Taekwondistka Gabriela Briškárová vo váhovej kategórii do 53 kilogramov zakotvila na piatej priečke a šermiar Lukáš Jakub Johanides skončil siedmy s kordom. Pozíciu číslo osem si domov vezie náš veslársky dvojskif s Jakubom Herhonekom a Ondrejom Kovačovičom. Naša elitná gymnastka Barbora Mokošová zaznamenala konečné 7. miesto na kladine a 8. na bradlách, strelec zo vzduchovky Štefan Šulek bral deviate miesto na 50 metrov z troch pozícií a len dva bodíky mu chýbali na postup do finálovej osmičky. Deviatym miestom Slovenska skončil turnaj mužov vo vodnom póle a potešila aj štvrťfinálová účasť vo štvorhre našich tenistiek Lenky Starej a Romany Čisovskej či semifinálová účasť plavca Simona Klimenta v znaku.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora