Program
OH - 26.07.2023 08:34

Svetové univerzitné hry 2023: Kto a kedy?

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Svetové univerzitné hry, to je nabitý jedenásťdňový program s desiatkami disciplín v 18 športoch. Keďže je dejiskom čínske mesto Čcheng-tu, súťažné časy nebudú práve adaptabilné pre slovenského diváka či vysielateľa, no i tak sa vám budeme snažiť sprostredkovať čo najviac zápasov, vystúpení a najmä úspechov slovenských reprezentantov. Tých vycestovalo do druhej najľudnatejšej krajiny sveta 71 a iba v troch odvetviach (rytmická gymnastika, volejbal a wu-šu) nebudeme mať svojho zástupcu. Naopak, ku gymnastike, atletike, streľbe aj ženskému basketbalu budeme vzhliadať s medailovými túžbami v konkurencii vysokoškolských študentov.

Univerziáda je špecifickým eventom, ktorého atmosféru možno prirovnať až ku olympijskej. Dejisko si Slováci mohli pozrieť už počas apríla a odniesli si odtiaľ skvelý dojem. Štadióny či haly majú špecifické čaro a vysokú úroveň. Keď skončí tento športový sviatok, do držby ich dostanú miestne univerzity, kde sa budú môcť ďalej formovať kluby aj individuálne hviezdy. Otvárací ceremoniál sa navyše uskutoční na okúzľujúcom 60-tisícovom štadióne. Z viacerých športov ponúkne čínska réžia len finále disciplíny alebo až semifinálovú fázu turnajov. Tomu sa, samozrejme, budeme musieť prispôsobiť aj my.

Medzi prvými Slovákmi sa do akcie dostanú basketbalistky vodní pólisti, strelci, tenistky, reprezentanti v stolnom tenise, lukostrelci aj skokanka do vody. V prvý augustový deň sa pridá naša atletická výprava a plavci. Po nich sa ku slovu dostane váhová kategória našej taekwondistky, pribudnú šermiari, bedmintonistka a od 4. augusta už bude v tempe aj gymnastická časť Univerziády či veslári.

29. júla a 30. júla:  Vysielanie televízie Joj Šport nám v sobotu ráno otvorí športová streľba, konkrétne vzduchová puška na 10 metrov s Miroslavou Kyselovou. Nedeľné prebúdzanie sa nám spríjemní finále pištole, kam by sa mohol dostať niekto z tria Marek Copák, Alexander Fabo a Daniel Mitra aj puškári so Štefanom Šulekom. Po nich sa pridá džudo, konkrétne Bruno Banský a Miloš Krajči.

31. júla:  Nový pracovný týždeň pustí do boja našich džudistov Alexa Marušku a Martina Turanského, skokanku do vody Zoru Poole Opálkovú a partiu lukostrelcov s Ondrejom Franců, Andrejom Majeríkom a Marošom Machánom.

1. augusta:  V utorok pokračujú strelci aj skokanka, ku ktorým sa pridá ľahká atletika a plavecká výprava. Simon Kliment pláva sto metrov znakom, Sabina Kupčová sa venuje voľnému štýlu na 100 metrov, Zora Ripková pláva 50 m motýlikom a Adam Rosipal je voľnoštýlarom na 400 metrov aj polovičnú vzdialenosť. Súčasťou šiestich atletických dní sú dvanásti Slováci, vrátane Volka, Forster, Balucha, Ledeckej či Burzalovej.

3. augusta:  Vo štvrtok sa svojho prvého zápasu dočká taekwondistka Gabriela Briškárová vo váhovej kategórii do 53 kilogramov a pozornosť prenesieme aj na šerm. Kordu sa venuje Alex Vladimír Duduc s Lukasom Jakubom Johanidesom. Fleret používa Gaia Cantucci.

4. augusta:  Štvrtý augustový deň má v kalendári poznačený ako dôležitý dátum gymnasta Volodymyr Otreško a o deň neskôr jeho kolegyňa Barbora Mokošová.

5. augusta:  V druhú sobotu Univerziády bude v pokročilom štádiu už basketbalový aj vodnopólový turnaj a my by sme boli veľmi radi, ak sa tak stane aj s účasťou slovenského družstva.

6. augusta:  Nedeľa je predposledným dňom zápolenia a zároveň rozhodujúcim pre veslovanie. Zastúpenie máme vo dvojskife zásluhou Jakuba Herhoneka a Ondreja Kovačoviča.

Slovenskí športovci na Svetových univerzitných hrách 2023:
  Atletika:
Matej Baluch (400m prekážok, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Hana Burzalová (chôdza, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Dominik Černý (chôdza, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Viktória Forster (100m prekážok, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre), Ema Hačundová (chôdza, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Silvia Kaliašová (skok do diaľky, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach), Jakub Kubinec (oštep, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Daniela Ledecká (400m prekážok, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Monika Lehenová (skok do diaľky, Ekonomická univerzita v Bratislave), Jakub Nemec (šprint 200m, Slovenská technická univerzita v Bratislave), Alžbeta Ragasová (chôdza, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Ján Volko (šprint 100m/200m, Slovenská technická univerzita v Bratislave)
  Basketbal - ženy:
Tatiana Bábiková (Univerzita Komenského v Bratislave), Timea Čatlošová (Prešovská univerzita v Prešove), Martina Dovčíková (Katolícka univerzita v Ružomberku), Anna Kaliužna (Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Michaela Lukačiková (Prešovská univerzita v Prešove), Martina Machalová (The University of Texas at Tyler), Petra Oborilová (Iona University), Kamila Plavnická (Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach), Ema Rodáková (Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach), Soňa Svetlíková (Univerzita Karlova), Dominika Urbanová (Technická univerzita v Košiciach), Zuzana Vargová (Univerzita Komenského v Bratislave)
  Bedminton:
Katarína Vargová (University of Derby)
  Džudo:
Bruno Banský (Vysoká škola ekonomická v Praze), Miloš Krajči (Akadémia Policajného zboru v Bratislave), Alex Maruška (Univerzita Komenského v Bratislave), Martin Turanský (Univerzita Komenského v Bratislave)
  Lukostreľba:
Ondrej Franců (Univerzita Komenského v Bratislave), Andrej Majerík (Žilinská univerzita v Žiline), Maroš Machán (The Hague University of Applied Sciences)
  Gymnastika:
Barbora Mokošová (Univerzita Komenského v Bratislave), Volodymyr Otreško (Slovenská technická univerzita v Bratislave)
  Plávanie:
Simon Kliment (Sheffield Hallam University), Sabina Kupčová (University of Iowa), Zora Ripková (Georgia Institute of Technology), Adam Rosipal (University of Kentucky)
  Skoky do vody:
Zora Poole Opálka (University of Denver)
  Stolný tenis:
Kristián Doubek (Univerzita Komenského v Bratislave), Simona Horváthová (Univerzita Palackého v Olomouci), Ema Labošová (Univerzita Komenského v Bratislave), Daniel Oráč (Akadémia Policajného zboru v Bratislave), Nikoleta Puchovanová (Univerzita Komenského v Bratislave), Jakub Zelinka (České vysoké učení technické v Praze)
  Šerm:
Gaia Cantucci (Sapienza Università di Roma), Alex Vladimír Duduc (Univerzita Komenského v Bratislave), Lukas Jakub Johanides (Université Paris)
  Streľba:
Marek Copák (Prešovská univerzita v Prešove), Alexander Fabo (Žilinská univerzita v Žiline), Miroslava Kyselová (Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Daniel Mitra (Technická univerzita v Košiciach), Štefan Šulek (Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici)
  Taekwondo:
Gabriela Briškárová (Prešovská univerzita v Prešove)
  Tenis:
Romana Čisovská (University of Oklahoma), Lenka Stará (University of Arkansas)
  Veslovanie:
Jakub Herhonek (Univerzita Komenského v Bratislave), Ondrej Kovačovič (Univerzita Komenského v Bratislave)
  Vodné pólo - muži:
Patrik Adamec (Mendělova univerzita v Brne), Branislav Balogh (Ekonomická univerzita v Bratislave), Adam Berlanský (Trnavská univerzita v Trnave), Juraj Dilý (Technická univerzita v Košiciach), Boris Juhász (Ekonomická univerzita v Bratislave), Róbert Kaid (Technická univerzita v Košiciach), Andrej Kováčik (Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne), Peter Kováčik (Univerzita Komenského v Bratislave), Radovan Pieter (Ekonomická univerzita v Bratislave), Andrej Ševc (Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave), Adam Šimkovič (Slovenská technická univerzita v Bratislave), Daniel Turanský (Slovenská technická univerzita v Bratislave), Viktor Vrba (Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach)