Program
OH - 19.07.2023 17:44

Olympijský Paríž má pre budúci rok závidenia hodný rozpočet

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/TASR

Financie a olympijské hry zvyčajne nie sú veľkí kamaráti a väčšinou verejnosť počúva o obrovských nákladoch krajiny, ktorá event zorganizovala, mestách duchov či opustených športoviskách, ktoré nie je ako ďalej využiť. Francúzsko ako krajina rozhodne má svoje problémy a o to dôležitejšie je zvládnuť olympiádu s prehľadom, istotou a noblesou. Cestou k tomu je aj manipulačný rozpočet, ktorý je podľa prezidenta organizačného výboru plne pod kontrolou. Kľúčové bolo zapracovanie peňazí zo súkromného sektora. To niektorí nepovažovali za reálne, iní sa obávali prílišnej komercionalizácie relatívne konzervatívneho podujatia.

Paríž 2024 si doterajšie finančné kroky pochvaľuje. Šéfuje mu trojnásobný olympijský šampión a päťnásobný majster sveta vo vodnom slalome Tony Estanguet. Dohody o kľúčových partnerstvách sú podľa neho na dobrej ceste a zohnať sa podarilo 22 nových sponzorov, ktorí budú fungovať popri štandardných a dlhodobých partneroch Medzinárodného olympijského výboru. "Len nedávno sme prekonali hranicu jednej miliardy eur v zabezpečených príjmoch od našich partnerov. Toto je bezprecedentné. Je to zrejme prvýkrát, čo športové podujatie vo Francúzsku vyzbieralo toľko peňazí od spoločností a partnerstiev," povedal na tlačovej konferencii.

Estanguet od začiatku pretláčal model s financovaním 96 percent rozpočtu zo súkromného sektora, kam mali spadať aj financie od MOV, sponzorov, predaj licencií, vysielacích práv a vstupeniek. "Pokračujeme s nadšením a pokojom v snahe dosiahnuť tento cieľ," povedal sebavedome a vyzdvihol aj predajnosť lístkov, o ktoré je v krajine veľký záujem. Verejnosť sa tak môže tešiť na naplnené futbalové stánky Stade de France aj Parc des Princes, ikonickú halu La Défense, Štadión Rolanda Garrosa či krásny areál na plážový volejbal pod Eiffelovou vežou. Tony Estanguet je vyštudovaným ekonómom so zameraním na športový marketing a ak by sa mu podarilo OH pokryť tak, ako avizuje, v športovom svete by mu ostalo už len málo dverí zatvorených.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora