Program
OH - 18.07.2023 17:54

Univerzitné hry s útokmi na rekordy. Štartovali tam aj legendy

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Nezanedbateľné percento športovcov zo Svetových univerzitných hier 2023 budeme mať možnosť vidieť aj na budúcoročných Letných olympijských hrách v Paríži. V Číne a vo vysielaní Joj Športu sa tak môžeme tešiť na výborné výkony a skvelé časy, ktoré sa nestratia vo výkonnostných tabuľkách pre aktuálny rok.

Už len medzi zlatými univerzitnými medailistami z Neapola 2019 by sme našli štvornásobného plaveckého majstra sveta Zacharyho Appla, aktuálneho svetového šampióna v znaku Justina Reesa, olympijskú šampiónku z Tokia v tímovej súťaži lukostrelcov Chae-young Kangovú, bývalého lukostreleckého majstra Európy Antona Bulajeva, bronzovú lukostrelkyňu z ostatných MS Andreu Becerrovú, basketbalistu Huntera Tysona z Denveru, basketbalové opory Austrálie Keely Frolingovú, Lauren Scherfovú a Laru McSpaddenovú, päťnásobnú zlatú medailistku v šerme Sang-uk Ohovú, dvojnásobného džudistického bronzového medailistu z MS Denisa Vierua, dvojnásobnú majsterku sveta a olympijskú šampiónku v takewonde Panipak Wongpattanakitovú a svetovú takewondovú šampiónku Nafiu Kuşovú.

Zaujímavý je aj pohľad na univerzitné rekordy. V roku 2015 Juhoafričan Akani Simbine preťal cieľovú pásku na sto metrov v čase 9,97 sekundy, rekord v hode guľou vrhol vtedajší majster Európy Konrad Bukowiecki a prehodil 21 a pol metra, najdlhší skok do diaľky ukoristil mexický bronzový medailista zo svetového šampionátu Luis Rivera a najlepšiu päťtisícku zabehol vicemajster Európy Hayle Ibrahimov. Z bazénov figuruje medzi držiteľmi rekordov bývalý majster sveta Zane Waddell, olympijský šampión Andrew Wilson, ruská superhviezda vo viacerých plaveckých štýloch Vladimir Morozov a bronzová medailistka Simona Quadarellová.

Aké veľké hviezdy sa v jednotlivých disciplínach predvedú, sa zväčša zistí až po rokoch. Basketbalový turnaj na Svetových univerzitných hrách si pamätá Larry Bird, Charles Barkley či Ben Johnson. Nielen basketbaloví členovia Siene slávy NBA, ale napríklad aj svetoví rekordéri v plávaní. Alex Baumann ešte pred zberom medailí na svetových šampionátoch zažiaril na Univerziáde v Edmontone. Podobný príbeh písala v roku 2015 aj Kylie Masseová a Laszlo Cseh predviedol svoje kvality v univerzitnej konkurencii, aby sa následne stal popredným vyzývateľom Michaela Phelpsa. V atletických behoch si fanúšikovia na Univerziáde mohli obzrieť Bena Johnsona, Glenroya Gilberta alebo britskú sedembojárku Jessicu Ennis-Hillovú. V bojových disciplínách možno vypichnúť zlatú kanadskú zápasníčku z Ria Ericu Wiebeovú. Vzpieračka Marnie McBean stihla účasť na Unverziáde medzi olympijskými zlatými vystúpeniami v Barcelone a Atlante.