Program
OH - 09.07.2023 16:07

Rusi a Bielorusi sa presúvajú zo športovej Európy do Ázie

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Dávnejšie šumy sú potvrdené. Rusi a Bielorusi využijú benevolentnejší prístup medzinárodných športových federácií na ázijskom kontinente a ich športovci vymenia konkurenciu zo starého kontinentu za konfrontácie s Čínou, Japonskom, Kórejskou republikou či Indonéziou. Valné zhromaždenie Ázijskej olympijskej rady umožnilo piatim stovkám športovcov z dvoch krajín, suspendovaných pre prebiehajúcu vojnu na Ukrajine, štartovať na Ázijských hrách 2023 v čínskom Chang-čou. Pôsobiť budú pod neutrálnou vlajkou, no multišportové podujatie, pôvodne plánované na september minulého roka, im umožní dosiahnuť kvalifikačné limity na parížsku olympiádu.

Hoci býva zvykom, že podobných akcií sa zúčastňujú aj politické špičky jednotlivých krajín, Ruska ani Bieloruska sa to týkať nebude. Ich športovci majú zakázané akékoľvek národné symboly a v prípade víťazstva im nezahrá ani štátna hymna. Schvaľovací proces v Ázii prebehol aj s tichým súhlasom Medzinárodného olympijského výboru, ktorý sa dlhšie zaoberá otázkou, v akej forme by Rusi a Bielorusi mohli súťažiť na Letných olympijských hrách 2024. Myšlienku podporuje 120 krajín sveta a hnutie vedie Azerbajdžan. Zastúpenie má viacero afrických krajín, India, KĽDR, Kuba či Venezuela.

Ázijské hry čaká už 19. ročník a čerstvo prijaté rozhodnutie dva mesiace pred ich štartom poriadne zatrasie organizáciou. "Nezaradení športovci" by pokojne mohli ovládnuť medailovú bilanciu podujatia. Vychádzajúc zo zvyčajných olympijských výsledkov, Rusko zbiera šesťdesiat až sedemdesiat cenných kovov a z Ázie mu konkuruje len Čína a Japonsko. Na čínskej pôde bude teraz situácia s pripravenosťou jednotlivých športovcov dosť odlišná, navyše organizátori rozhodli, že omilostení hostia o medaily bojovať nebudú. Žiaden Rus či Bielorus si tak neodnesie honor ázijského šampióna alebo vicemajstra. Jeho výkon bude hodnotený mimo poradia a porovnávať sa bude s platnými olympijskými limitmi. Zúčastnia sa individuálnych disciplín, najmä bojových športov, atletiky, streľby či plávania.