Program
OH - 13.07.2023 17:03

Konkurencia je silná, kvalitu však máme v taekwonde aj džude

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Kým na seniorskej športovej scéne sa špička formuje rokmi, najväčší favoriti univerzitných súťaží sa odhadujú veľmi ťažko. Na scéne sa môže objaviť mladík, ktorý má pred sebou mimoriadne úspešnú kariéru. V akcii sú známe športové mená už zo súčasnej seniorskej scény a aj olympijskí medailisti, ktorých vysokoškolské pozadie nie je také známe a do svojho nabitého kalendára vtesnali aj reprezentáciu svojej krajiny na Svetových univerzitných hrách. Alebo môže niekto vystreliť úplne nečakane. Aj preto je veľmi zaujímavé naše 71-členne osadenstvo, ktoré vycestovalo do čínskeho Čcheng-tu a zastúpenie budeme mať v drvivej väčšine športov.

​Najviac sa hovorí o atletike. "Musím povedať, že sa na Čínu ešte stopercentne neupínam, čaká ma ešte jedno podujatie, ale uvedomujem si, že idem do Číny a bude to niečo veľké pre mňa. Naozaj sa na to veľmi teším," povedala v našej relácii V pozadí úspechu prekážkarka na 100 metrov Viktória Forster. V tomto roku už štyrikrát bežala pod 13 sekúnd a vylepšila tým národný rekord. Aktuálny svetový rebríček ju eviduje na 37. mieste, no nie všetky jej konkurentky majú štatút vysokoškolskej študentky. "Som študentkou Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, kde študujem odbor šport a rekreácia. Rozhodla som sa ísť na školu preto, lebo chcem ďalej športovať a škola mi pomáha v tom, aby som sa mohla rozvíjať a sú tam možnosti, akou je napríklad práve Univerziáda," vysvetlila naša atlétka.

Ešte väčším pojmom je Ján Volko, šprintér na stovku aj dvestovku, štvrtý z tohtoročnej Zlatej tretry. "Keď som začínal na vysokej škole, ešte som nedosahoval také výsledky a nemal som v pláne byť profesionálnym športovcom. Voľba preto bola jasná. Vždy som inklinoval ku informačným technológiám, chcel som to skúsiť a myslím, že to celkom zvládam. Samozrejme, vychádzajú mi v ústrety, ale je to pre mňa dôležité. Športový život netrvá večne, zraniť sa dá zo dňa na deň a potom sa už nedajú podávať také výkony. Netreba všetko vsádzať na jednu kartu, ale radšej mať nejakú zálohu. Je to prirodzený proces a raz sa to skončí," opísal svoje študentské "ja".

Skryté tromfy môže Slovensko vytiahnuť aj v bojových športoch. Na veľký kariérny moment cieli taekwondistka Gabriela Briškárová. "Študujem učiteľstvo telesnej výchovy a biológie na Prešovskej univerzite. Čo sa týka 'uvoľňovania', mám schválený individuálny študijný plán, čiže pokiaľ idem počas týždňa na turnaj a vynechám nejaké hodiny v škole, viem sa s vyučujúcimi dohodnúť a sú v tomto ústretoví," opísala v našom štúdiu. Nedávno to znamenalo skĺbenie skúškového obdobia s Majstrovstvami sveta a Európskymi hrami. Pri dobrej konštelácii hviezd by sa mohla košická rodáčka prebojovať ďaleko, v čo verí aj jej tréner Tomáš Potocký: "Najspokojnejší budem s medailou. Tréner musí mať vždy najvyššie možné ciele, ale dôležitý bude ten zápas samotný. Ten musí byť dobrý, Gabriela si ho musí užiť. Čím viac do toho dá, tým viac sa jej to vráti. Chceme prejsť viacerými kolami a priblížiť sa k medaile. Veríme, že žreb bude prajný a okolnosti nám budú naklonené,"

Pri japonských bojových umeniach môžeme ostať aj pri zmienke džudistu Alexa Marušku, aktuálnej svetovej dvanástky medzi juniormi v kategórii do 93 kilogramov. "Každý si svoju kategóriu sleduje a poznáme sa v nej navzájom. Myslím si, že každý je poraziteľný, či už je to svetová dvanástka alebo jednotka. V zápasoch rozhodujú detaily a kto je lepšie pripravený, vyhráva," povedal sebavedome V pozadí úspechu. "Naše vrcholy - Európa a svet - sú posunuté na jeseň, takže v rámci nastavenia prípravy juniorov sme to riešili podľa toho. Benjamnín Maťašeje sa Univerziády nezúčastňuje, nastupuje Alex Maruška, ktorý má iný typ prípravy. Veríme, že nám táto akcia pomôže a Alexa naladí na to svetové džudo, pretože býva to tak, že Univerziády sa zúčastňuje svetová špička," vysvetlil jeho tréner Branislav Slaný. Maruška by mohol vrátiť slovenské džudo na olympijskú scénu a Univerziáda môže byť eventom, na ktorom "vystrelí".