Program
OH - 11.07.2023 18:18

Svetové univerzitné hry so 71 Slovákmi, vrátane dvoch kolektívov

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

31. Svetové univerzitné hry FISU v čínskom Čcheng-tu sa nezaobídu bez slovenskej účasti. Pod našou vlajkou sa predvedie 71 športovcov a zastúpenie budeme mať v pätnástich z osemnástich disciplín. Čo na podobných akciách nebýva úplne zvykom, do akcie posielame hneď dva kolektívy. Ide o súťaž, ktorej sa zúčastňujú univerzitní športovci, ktorých kariéra však výkonnostne nijak nezaostáva. Za Slovensko to potvrdzuje fakt, že v akcii bude Ján Volko, Viktória Forster, Barbora Mokošová, Marek Copák, Alexander Fabo či Hana Burzalová. S tým žije aj slušná šanca na cenné kovy a tých by mohlo byť viac ako v roku 2019, kedy naše neapolské účinkovanie definovala bilancia 1-1-2.

"Výkonný výbor schválil definitívne zloženie výpravy o počte 71 športovcov, čo je naozaj veľká výprava. Dôvodom je aj to, že máme dva kolektívne športy - basketbal žien a vodné pólo mužov. Celá výprava s trénermi aj officials má 103 členov. Systém akreditovania športovcov aj technického zabezpečenia je podobný, ako pri olympijských hrách. Sú tam určené kvóty podľa športov, koľko sprievodných členov môže byť vo výprave, hoci pri Univerziáde je to odlišné v tom, že kvóta je určená pre celú výpravu," vysvetlil v našom štúdiu vedúci výpravy Peter Hamaj. Hoci v zostave nájdeme viacerých študentov zo zahraničných škôl, čo ponúknuť majú aj domáce. "Veľké zastúpenie má Univerzita Mateja Bela, najmä zásluhou atlétov a prepojeniu s Duklou. Takisto veľa športovcov máme z Univerzity Komenského alebo Ekonomickej univerzity v Bratislave," spomenul Hamaj.

"Spolupracujeme so športovými zväzmi a snažíme sa o to, aby najlepší športovci, ktorí študujú na škole u nás aj v zahraničí, mohli štartovať na Svetových univerzitných hrách. Prvý raz máme výpravu, z ktorej viac ako 50 percent členov študuje na zahraničných školách v Česku, ale aj Anglicku alebo Amerike. Aj to je obraz toho, že podmienky u nás nie sú ideálne," naznačil v našom štúdiu Jaroslav Dubovský, ktorý šéfuje Slovenskej asociácii univerzitného športu. V Číne však všetci budú reprezentovať Slovensko, preto bola snaha vytvoriť im čo najlepšie podmienky. "Na rozdiel od OH, my nemáme limity na kvalifikáciu, ale maximálne počty športovcov. V kolektívnych športoch to vychádza z rebríčkov a teda nie každá krajina môže vyslať svoj tím. Príkladom je mužský basketbal alebo ženský volejbal, ktoré nie sú v renkingu. V minulosti sme mali v akcii hádzanárky, prakticky s A-tímom, ale konkurencia je veľmi veľká a zúčastňuje sa tu vysoké percento olympionikov či dokonca olympijských medailistov," opísal kvalifikačný proces prezident SAUŠ.

Slovenskí športovci na Svetových univerzitných hrách 2023:

   Atletika:
Matej Baluch (400m prekážok, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Hana Burzalová (chôdza, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Dominik Černý (chôdza, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Viktória Forster (100m prekážok, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre), Ema Hačundová (chôdza, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Silvia Kaliašová (skok do diaľky, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach), Jakub Kubinec (oštep, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Daniela Ledecká (400m prekážok, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Monika Lehenová (skok do diaľky, Ekonomická univerzita v Bratislave), Jakub Nemec (šprint 200m, Slovenská technická univerzita v Bratislave), Alžbeta Ragasová (chôdza, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Ján Volko (šprint 100m/200m, Slovenská technická univerzita v Bratislave)
   Basketbal - ženy:
Tatiana Bábiková (Univerzita Komenského v Bratislave), Timea Čatlošová (Prešovská univerzita v Prešove), Martina Dovčíková (Katolícka univerzita v Ružomberku), Anna Kaliužna (Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Michaela Lukačiková (Prešovská univerzita v Prešove), Martina Machalová (The University of Texas at Tyler), Petra Oborilová (Iona University), Kamila Plavnická (Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach), Ema Rodáková (Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach), Soňa Svetlíková (Univerzita Karlova), Dominika Urbanová (Technická univerzita v Košiciach), Zuzana Vargová (Univerzita Komenského v Bratislave)
   Bedminton:
Katarína Vargová (University of Derby)
   Džudo:
Bruno Banský (Vysoká škola ekonomická v Praze), Miloš Krajči (Akadémia Policajného zboru v Bratislave), Alex Maruška (Univerzita Komenského v Bratislave), Martin Turanský (Univerzita Komenského v Bratislave)
   Lukostreľba:
Ondrej Franců (Univerzita Komenského v Bratislave), Andrej Majerík (Žilinská univerzita v Žiline), Maroš Machán (The Hague University of Applied Sciences)
   Gymnastika:
Barbora Mokošová (Univerzita Komenského v Bratislave), Volodymyr Otreško (Slovenská technická univerzita v Bratislave)
   Plávanie:
Simon Kliment (Sheffield Hallam University), Sabina Kupčová (University of Iowa), Zora Ripková (Georgia Institute of Technology), Adam Rosipal (University of Kentucky)
   Skoky do vody:
Zora Poole Opálka (University of Denver)
   Stolný tenis:
Kristián Doubek (Univerzita Komenského v Bratislave), Simona Horváthová (Univerzita Palackého v Olomouci), Ema Labošová (Univerzita Komenského v Bratislave), Daniel Oráč (Akadémia Policajného zboru v Bratislave), Nikoleta Puchovanová (Univerzita Komenského v Bratislave), Jakub Zelinka (České vysoké učení technické v Praze)
   Šerm:
Gaia Cantucci (Sapienza Università di Roma), Alex Vladimír Duduc (Univerzita Komenského v Bratislave), Lukas Jakub Johanides (Université Paris)
   Streľba:
Marek Copák (Prešovská univerzita v Prešove), Alexander Fabo (Žilinská univerzita v Žiline), Miroslava Kyselová (Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Daniel Mitra (Technická univerzita v Košiciach), Štefan Šulek (Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici)
   Taekwondo:
Gabriela Briškárová (Prešovská univerzita v Prešove)
   Tenis:
Romana Čisovská (University of Oklahoma), Lenka Stará (University of Arkansas)
   Veslovanie:
Jakub Herhonek (Univerzita Komenského v Bratislave), Ondrej Kovačovič (Univerzita Komenského v Bratislave)
   Vodné pólo - muži:
Patrik Adamec (Mendělova univerzita v Brne), Branislav Balogh (Ekonomická univerzita v Bratislave), Adam Berlanský (Trnavská univerzita v Trnave), Juraj Dilý (Technická univerzita v Košiciach), Boris Juhász (Ekonomická univerzita v Bratislave), Róbert Kaid (Technická univerzita v Košiciach), Andrej Kováčik (Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne), Peter Kováčik (Univerzita Komenského v Bratislave), Radovan Pieter (Ekonomická univerzita v Bratislave), Andrej Ševc (Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave), Adam Šimkovič (Slovenská technická univerzita v Bratislave), Daniel Turanský (Slovenská technická univerzita v Bratislave), Viktor Vrba (Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach)