Program
OH - 09.07.2023 09:51

Študenti a elitní športovci zároveň - Univerziáda sa koná po štyroch rokoch

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Svetové univerzitné hry FISU patria medzi najväčšie a najprestížnejšie multišportové podujatia na svete a hoci svoj dátum aj dejisko pre aktuálnu edíciu hľadali pomerne ťažko, aktuálne je už scéna pripravená v čínskom Čcheng-tu a otvárací ceremoniál budeme môcť vidieť 28. júla. Covid najprv zrušil plány na rok 2021 a aj o rok neskôr. Vojenský útok Ruska na Ukrajinu zase pripravil o organizáciu Jekaterinburg a role hostiteľa sa tak chopili Číňania. Dianie pozostáva z pätnástich povinných športov, ku ktorým domáca krajina môže pridať až tri ďalšie ľubovoľné. Ázijská krajina takto siahla po bojovom umení Wu-šu a oproti predošlej letnej edícii pribudol aj bedminton. Čína bude dejiskom letnej Univerziády štvrtý raz. Zvyčajne sa koná každé dva roky a strieda sa s podobne ladeným zimným eventom, na ktorom sa súťaží aj v alpskom lyžovaní, biatlone, skokoch na lyžiach či ľadovom hokeji. Prvý ročník sa konal v roku 1959.

Okrem spomenutých si elitní športovci spomedzi vysokoškolských študentov budú merať sily aj v atletike, basketbale, džude, lukostreľbe, gymnastike, plávaní, skokoch do vody, stolnom tenise, šerme, streľbe, taekwonde, tenise, veslovaní, vodnom póle a volejbale. Zastúpenie má 120 krajín zo všetkých kontinentov, okrem Antarktídy. Chýbať nebude ani slovenský tím, reprezentovaný siedmimi desiatkami športovcov. Hoci ide zároveň o vysokoškolákov, rozhodne si to nemožno predstaviť ako B-čkové podujatie s hlboko podpriemernými výkonmi. Štúdium a profesionálnu kariéru sú schopní skĺbiť mnohé veľké hviezdy a silné postavy sa predvedú nielen v atletike alebo streľbe, ale nabité partie sú aj v kolektívnych športoch.

Letné Svetové univerzitné hry 2023 v Číne môžete sledovať vo vysielaní Joj Športu od 28. júla do 8. augusta.

Pred štyrmi rokmi v talianskom Neapole medailu ukoristili viaceré zvučné mená, ktoré patria medzi najväčších favoritov aj na najväčších seniorských súťažiach. Z atletiky možno spomenúť napríklad majstra sveta a bronzového olympionika v behu na 400 metrov prekážok Alisona dos Santosa, aktuálnu svetovú trojku v skoku o žrdi Ernesta Johna Obienu, elitnú skokanku do výšky Irinu Geraščenkovú či hviezdnu kladivárku Malwinu Koproňovú. Spomedzi plavcov to bol dvojnásobný zlatý olympijský medailista Zach Apple a strieborná olympionička Tatjana Schoenmakerová. V streľbe z pištole to boli svetoví šampióni Park Dae-hun a Čang Po-wen a volejbalové mužstvo Talianska dotiahol ku zlatu stabilný člen reprezentačného A-čka Yuri Romanò, bronz má doma poľská hviezda Kamil Semeniuk a oporou Ruska bola výborná univerzálka Anna Lazarevová.

Tohtoročný program v centrálnej Číne otvoria lukostrelci a vodnopólisti, ktorých súťaž začína už deň pred otváracím ceremoniálom a zo slávnostného aktu veľa mať nebudú. Lukostreľba, v ktorej má Slovensko troch reprezentantov, zároveň zabezpečí jedny z prvých rozdelených medailí. Vodné pólo, v ktorom je Slovensko jedným zo 16 zúčastnených mužstiev, potrvá celých štrnásť dní a je tak najdlhšie trvajúcou súťažou. Atletika má prvý súťažný deň až 1. augusta, ako jedna z posledných, no ako je zvykom, pri súťažiach s jednoduchším formátom pôjde hneď v prvý deň o cenné kovy. V posledný súťažný deň sa bude bojovať v šiestich športoch, napríklad aj v basketbale, šerme, plávaní, tenise, volejbale a veslovaní.

Športy na Univerziáde 2023 aj s trvaním:
Lukostreľba: 27.7. - 31.7.
Vodné pólo: 27.7. - 8.8.
Basketbal: 28.7. - 6.8.
Džudo: 29.7. - 1.8.
Gymnastika: 29.7. - 5.8.
Stolný tenis: 29.7. - 5.8.
Streľba: 29.7. - 2.8.
Taekwondo: 29.7. - 4.8.
Tenis: 29.7. - 6.8.
Volejbal: 29.7. - 7.8.
Wu-šu: 29.7. - 3.8.
Bedminton: 30.7. - 7.8.
Skoky do vody: 31.7. - 7.8.
Atletika: 1.8. až 6.8.
Plávanie: 1.8. - 7.8.
Šerm: 2.8. - 7.8.
Veslovanie: 4.8. - 6.8.