Program
OH - 27.06.2023 19:54

Bez piva sa musí zaobísť aj parížska olympiáda

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Témou ostatných dní v športovom prostredí sú Letné olympijské hry 2024 v Paríži, na ktorých sa podľa všetkého fanúšikovia a verejnosť nedostanú ku alkoholu. Nečakané pravidlo vyzradil denník Le Parisien, pričom organizátori takto rozhodli na apel jednotlivých športovísk. V krajine je tento zákaz bežný od roku 1991, hoci rozhorčenie vyvoláva fakt, že zákaz sa nebude týkať všetkých. Kým vo VIP priestoroch si vyvolení budú vychutnávať šampanské či víno, fanúšikovia si priamo na tribúne nedajú ani vychladené pivo.

Pôjde už o druhú olympiádu bez alkoholu. V Tokiu 2021 boli dôvodom pandemické obmedzenia, ktoré zakazovali akúkoľvek konzumáciu. Aj pivovary pritom majú v športe veľkú obchodno-marketingovú rolu. V Londýne aj v Riu sa dohodla exkluzívna spolupráca s jednou značkou a nič iné sa nečapovalo. Bežné je niečo také vo viacerých ligách či na štadiónoch konkrétnych klubov. Pôvodne sa predpokladalo, že zákon bývalého ministra zdravotníctva Clauda Évina bude mať v Paríži 2024 výnimku.

Nestalo sa. Zákon zároveň zakazuje širokú reklamnú, propagačnú a marketingovú činnosť tabakových spoločností. Obsahuje klauzulu, podľa ktorej je možné udeliť výnimky pre konkrétne eventy. Pätnásť dní a 700 súťaží by však pravidlá do veľkej miery rozbilo, nebolo by jednoduché výnimku udeliť a tak ani udelená nebude. Naopak, počas Svetového pohára v ragby sa piť môže, rovnako ako tomu bolo vo finále futbalovej Ligy majstrov 2022.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora