Program
OH - 19.06.2023 08:46

145-členná nominácia pocestuje do Poľska na Európske hry

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR

Streda je povestným "dňom D" pre tretie Európske hry, ktoré možno definovať ako malú kontinentálnu olympiádu. Uskutočnia sa v Poľsku a Slovensko bude reprezentovať 145 športovcov, spravidla v individuálnych disciplínach, z ktorých vo viacerých sú oprávnené medailové ambície. V hre máme okrem tradične silných disciplín, ako je kanoistika či streľba, aj reprezentantov v stolnom tenise, športovom lezení, teqballe či bojových športoch. Nominácia je tvorená 76 mužmi a 69 ženami. Nechýba v nej Ján Volko, Matej Beňuš, Alexander Slafkovský, Ľubomír Pištej, Juraj Tužinský, Zuzana Rehák Štefečeková, Danka Barteková, Monika Chochlíková či štvorkajak v zložení Baláž, Myšák, Zalka, Botek.

Program Európskych hier je tento rok tvorený 26 športami, pričom v troch z nich (cyklistika, kanoistika a plavecké športy) sú hneď dve odvetvia. Ide o mix disciplín, ktoré fanúšikovia poznajú z olympijských hier, ale aj neolympjských športov. Popri atletike, bedmintone, lukostreľbe, džude či triatlone bude možné sledovať aj plážový futbal, plážovú hádzanú, kickbox alebo ragby. Našu najpočetnejšiu sekciu tvorí takmer päťdesiat atlétov. Za ňou nasleduje 25 kanoistov a 16 strelcov. Z celej Európy sa do akcie dostane približne 7-tisíc športovcov a zastúpenie má 48 krajín. Naposledy sa Európske hry konali v roku 2019 v Minsku a ovládlo ich Rusko so 109 cennými kovmi. Nasledovalo domáce Bielorusko. Ani jedna z týchto krajín v Poľskú súťažiť nebude.

Slovenská výprava v Minsku ukoristila štyri medaily, z toho jednu striebornú a tri bronzy. Ján Volko v šprinte na sto metrov obsadil skvelé druhé miesto a okrem neho sa na stupne víťazov svojich disciplín zmestil aj boxer Andrej Csemez a kanoisti Mariana Petrušová a kvarteto Csaba Zalka, Samuel Baláž, Erik Vlček a Adam Botek. Za zmienku stoja aj Svetové hry z roku 2022, kde vystrelili naše bojové športy. Thaiboxerka Monika Chochlíková brala zlato, kickboxerka Alexandra Filipová striebro, karatistka Ingrida Suchánková bronz a doplnila ich plavkyňa s plutvami Zuzana Hrašková.