Program
OH - 11.02.2023 16:59

Rusi nie sú vítaní, odkazuje Paríž MOV

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Medzinárodný olympijský výbor položil na stôl tému návratu ruských športovcov do súťažného diania, no s veľkým pochopením väčšiny Európy sa nestretol. Podľa nich na takúto diskusiu nie je priestor a podobný plán možno začať riešiť až po konci vojny, s prihliadnutím na jej následky. Najráznejšie sa k tomu postavili severské krajiny, ktoré dokonca pohrozili bojkotom Olympijských hier 2030 a za jeden povraz ťahajú aj s organizátorom eventu. Príchod zhruba troch stoviek ruských reprezentantov sa nepáči ani starostke Paríža a reči o omilostení reprezentantov tejto krajiny nateraz zmietla zo stola.

Starostka Anne Hidalgová nesúhlasí s ruskou olympijskou účasťou, kým trvá vojna na Ukrajine. Sama pritom zmenila názor, pretože ešte pred pár mesiacmi hovorila o tom, že športová obec nemá znášať následky šialených rozhodnutí politikov či vojenských lídrov. Rusko, rovnako ako Bielorusko, je preukázateľným iniciátorom prebiehajúcej vojny u našich východných susedov, následkom čoho je zákaz ich štartu na viacerých podujatiach. Olympijský štart povolený majú, avšak len pod hlavičkou nezaradených reprezentantov. Medzinárodný olympijský výbor pritom vo februári komunikoval, že hľadá možnosti ruskej a bieloruskej účasti akcie pod piatimi kruhmi. Ukrajina okamžite pohrozila bojkotom, pridalo sa Lotyšsko, Švédsko či Fínsko a protestne reagovali viaceré európske krajiny.

Päť národných olympijských výborov sa obrátilo na MOV s jasným odkazom, že nesúhlasia s účasťou Rusov na OH. Menovite ide o Švédsko, Dánsko, Fínsko, Nórsko a Island. Zároveň vyjadrili svoju podporu ukrajinskému ľudu. "Trváme na našom stanovisku. Teraz nie je správny čas uvažovať o ich návrate," uviedli vo vyhlásení. Lotyšsko už medzitým otvorene odkomunikovalo, že pokiaľ by v Paríži mali štartovať Rusi, sami akciu odbojkotujú. Olympijský samit je naďalej v kontakte s Olympijskou radou Ázie. Tá by mohla Rusko a Bielorusko formálne prebrať pod seba, čím by sa uľahčil ich návrat na športovú scénu. Sľúbil však, že bude rešpektovať platné sankcie, udelené na politickom a diplomatickom poli.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora