Program
OH - 02.12.2022 09:52

Lowcostové hry? Taliani investujú zatiaľ len tretinovú čiastku

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Poriadne prekvapenie pripravila talianska vláda, ktorá vyčlenila balík peňazí pre pripravované Zimné olympijské hry 2026. Ide pritom o trikrát nižšiu sumu ako pôvodne avizovala. Pre Cortinu d'Ampezzo vyčlenila 400 miliónov eur, čo na počutie neznie zle. Pôvodne však bola reč o viac ako miliarde. Najväčšie investície sa týkajú dopravy aj infraštruktúry, a to najmä medzi Milánom, kde sa konajú halové športy a Cortinou d'Ampezzo, ktorá je vzdialená 400 kilometrov. Na vedľajšej koľaji ostal stav miestneho ľadového koryta a pracuje sa dokonca s "plánom B", podľa ktorého by sa bobisti či skeletonisti mohli skonfrontovať v rakúskom Innsbrucku.

Nedostatočná podpora zo strany politikov pre šport už v minulosti vrásky Medzinárodnému olympijskému výboru narobila. Šlo o olympiádu 2024, pre ktorú mal byť silným kandidátom Rím. Ten sa kandidatúry vzdal, no v hre stále ostali silní ašpiranti na zisk hier hneď pre dve edície. Najbližšie letné získal Paríž a hneď po ňom Los Angeles. Teraz sa už zmeny usporiadateľa diať nebudú, no rozpočet je veľmi otázny. Pre porovnanie, Tokio 2020 aj Soči 2014 pracovali s rozpočtom zhruba na úrovni 20 miliárd. Okrem vlády sa, samozrejme, na olympijskom sviatku podieľajú viaceré strany, no Taliansko bude musieť zháňať oveľa viac "externých" peňazí.

Medzinárodný olympijský výbor poslal na Apeninský polostrov zopár kritických slov už po októbrovej stiahnutej kandidatúre Ríma s tým, že ide o počin, ktorý vrhá na krajinu ako organizátora negatívne svetlo. Problémy vtedy spôsobilo samotné mesto, ktoré odmietlo uchopiť celý event, no Taliani stále mali možnosť dejisko hier rozšíriť na celé okolie jedného z najväčších európskych hlavných miest. Nateraz by od MOV mala Cortina d'Ampezzo dostať približne 890 miliónov eur.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora