Program
OH - 16.11.2022 09:21

Symbolom parížskej olympiády bude ikonická pokrývka hlavy

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Olympijské hry vo Francúzsku už majú svojho maskota. Celkom raritne, nejde o žiadnu mýtickú postavy ani zviera, no zvolená zaň bola Frýgická čiapka. Reprezentovať má akúsi spojitosť a prepojenie medzi antickým obdobím, v ktorom sa zrodila olympiáda a súčasným Francúzskom. Ikonická pokrývka hlavy bola rozšírená medzi Balkánom a Perziou. Meno pritom nesie podľa kráľovstva v maloázijskom regióne. Pre dejisko olympiády je veľmi silným odkazom na obdobie Veľkej francúzskej revolúcie. Maskot je červenej farby, má trojuholníkový tvar, ponožky na nohách a veľké modré oči.

"Nechceli sme sa rozhodnúť pre zviera. Hľadali sme niečo, čo reprezentuje ideály. Čiapka je alegóriou pre slobodu. Stelesňuje naše spoločné schopnosti, rozhodnúť sa rásť a snažiť sa byť lepším," vyhlásili organizátori pri tejto príležitosti. Paríž sa postará už o 33. edíciu Letných olympijských hier, pričom dejiskom má byť až šestnásť lokalít, spadajúcich pod túto metropolu. Kandidatúru získal v konkurencii Los Angeles. Hamburg, Budapešť a Rím svoju kandidatúru vzdali skôr. Akcia pod piatimi kruhmi sa uskutoční vo Francúzsku už šiesty raz. Premiéru si odbilo v roku 1900 práve v hlavnom meste. O štvrť storočia neskôr sa hostenia letných hier ujal opäť, zatiaľ čo zimné prebehli v Chamonix. Zima 1968 patrila Grenoblu a na začiatku 90. rokov sa súťažilo v Albertville.

Paríž 2024 by mal byť zapamätateľný hneď z viacerých dôvodov. Premiérovo sa na tomto fóre predvedie napríklad breakdance a svojou troškou k tomu môže prispieť aj špecifický maskot. Ku Frýgickej čiapke ešte možno dodať, že je spätá s perzským hrdinom Mithrasom, pre Grékov to bola "barbarská čapica", kým Macedónci ňou inšpirovali svoje prilby, čiastočne si ju privlastnili aj sicílski námorníci, po nich jakobíni a s podobnou čapicou sú na maľbách vyobrazovaní aj biblickí traja králi. Mladšia generácia ju má skôr spätú s postavami Šmolkov. Zďaleka tak nejde len o symbol Francúzska, no badať ju aj v štátnom znaku Argentíny, Kolumbie, Kuby, Salvádoru alebo americkej Západnej Virgínie.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora