Program
OH - 05.07.2022 14:23

Jedenásty ročník Svetových hier so 14 Slovákmi v akcii

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Svetové hry 2022 ako "olympiáda neolympijských športov" majú pred sebou už jedenásty diel. Do Birminghamu v americkej Alabame pricestovalo bez mála štyritisíc športovcov a zastúpenie má 108 krajín. Nechýba ani Slovensko, ktoré do Birminghamu v americkej Alabame vyslalo 14 športovcov, ktorí nás budú reprezentovať v tanci, parašutizme, silovom trojboji, karate aj lukostreľbe. Otvárací ceremoniál je na programe 7. júla a o desať dní neskôr sa event zavrie. Všetko bolo pôvodne chystané už na rok 2021. Avšak po presune olympiády v Tokiu tieto dve veľké akcie kolidovali a Svetové hry tak "uhli" na nasledujúci kalendárny rok. Časť vyzbieraných peňazí zo vstupného bude venovaných na opätovné vybudovanie športovísk na Ukrajine, po ukončení trvajúcej vojny.

Ani tohto podujatia sa nesmú zúčastniť Rusi či Bielorusi, hoci pôvodne sa kvalifikovalo až 73 z nich. Dvestotisícové mesto pripravilo až šestnásť rôznych športovísk, pričom viaceré budú hostiť hneď niekoľko disciplín. Za zmienku stojí motoristické závodisko Barber Motorsports Park, na ktorom sa jazdí slávna IndyCar Series, vyše 40-tisícový stánok amerického futbalu Protective Stadium, dva univerzitné športové areály alebo priemyselný park Sloss Furnaces. Pri výbere dejiska dostal Birmingham prednosť pred peruánskou Limou a ruskou Ufou. Kandidatúru zvažovala aj Barcelona a Santiago de Chile.

Ide teda o jedenásty ročník hier, pričom po druhý raz sa uskutočnia v Spojených štátoch amerických. Prvý raz sa tak stalo v inauguračnom roku 1981 v kalifornskej Santa Clare. Slovo si neskôr vzal britský Londýn, nemecké Karlsruhe, fínske Lahti, kolumbijské Cali či poľská Vroclav. Známe je už aj to, že v roku 2025 sa bude súťažiť v čínskom meste Čcheng-tu. Každým rokom sa zvyšoval počet disciplín a s ním aj súťažiacich. Aktuálny ročník bude v tomto smere rekordným. Celkom prekvapivý pohľad je do historickej medailovej bilancie. Kraľuje jej Taliansko so 441 kovmi, z toho 153 zlatými. Nasleduje USA, Nemecko a Rusko.

Zle si nevodí ani Slovensko. V minulosti pozbieralo 23 medailí (5-9-9), pričom len vo dvoch edíciách sa vrátilo naprázdno. Najviac sa nám darí v kulturistike, odkiaľ pochádzajú tri zlaté medaily, jedna bola vydolovaná v karate a jedna má rybolovný pôvod. Tento rok je obrovská pozornosť venovaná Monike Chochlíkovej, ktorá bude bojovať v kickboxe aj thajboxe, kickboxerské ambície má aj talentovaná Alexandra Filipová a plutvové plávanie nás bude zaujímať pre Zuzanu Hraškovú. Pri chuti je aj karatistka Ingrida Suchánková a silová trojbojárka Ivana Horná. Streľbu z luku budeme pozorovať prostredníctvom Jozefa Bošanského, čo ponúknuť má aj kanoista Martin Nemček, thajský boxer Lukáš Mandinec alebo parašutista Roman Dubský.

Zoznam Slovákov na Svetových hrách 2022:
Tanečný šport: Dušan Gruľa, Giada Cragnoliniová (štandardné tance)
Parašutizmus: Roman Dubský (Canopy Piloting)
Silový trojboj: Ivana Horná (do 72 kg)
Thajský box: Lukáš Mandinec (do 63,5 kg), Monika Chochlíková (do 51 kg)
Vodné lyžovanie: Martin Bartalský (slalom)
Plutvové plávanie: Zuzana Hrašková (100 m BF)
Kickbox: Alexandra Filipová (do 70 kg), Monika Chochlíková (do 52 kg)
Karate: Ingrida Suchánková (kumite do 61 kg)
Duatlon: Nikola Čorbová (duatlon)
Rýchlostná kanoistika: Martin Nemček (K1 maratón, K1 kratšia maratónska trať)
Lukostreľba: Jozef Bošanský (terčová lukostreľba - kladkový luk), Denisa Baránková (terénna lukostreľba - olympijský luk)