Program
OH - 31.05.2022 16:16

Oheň mieru EYOF už putuje. Z Ríma smeruje do Banskej Bystrice

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

V tesnej blízkosti rímskeho oltára Ara Pacis, ktorý je zasvätený bohyni mieru Pax, sa rozhorel oheň, ktorý bude putovať do Banskej Bystrice. Po vzore olympijských hier, takto odštartuje mládežnícky športový sviatok EYOF 2022, ktorého dejiskom je práve mesto pod Urpínom. Na Olympijský deň (1. júna) bude odtiaľ rozoslaný do slovenských miest a obcí, aby 24. júla horel už výlučne na banskobystrickej pôde. Vtedy je naplánované slávnostné otvorenie akcie. Malo by ísť o najväčší multišportový event v histórii Slovenska, nakoľko sa bude súťažiť až v jedenástich disciplínach.

Zraz v Ríme si zároveň naplánovali zástupcovia olympijských výborov Slovenska aj Talianska, rovnako ako zástupcovia talianskej metropoly a Banskej Bystrice. Prezident Európskych olympijských výborov Spyros Capralos pri tejto príležitosti Slovákom odovzdal sochu olivovníka, ktorý je symbolom mieru a priateľstva. Za športovú sekciu sa ceremónie zúčastnila aj volejbalistka Alexandra Fričová a strelkyňa a funkcionárka Danka Barteková. European Youth Olympic Festival potrvá sedem dní a súťažiť sa bude v jedenástich športoch. Očakáva sa príchod približne troch tisícok športovcov plus členov realizačných tímov. Zastúpenie bude mať 48 európskych krajín.

Súťaž sa zvykne nazývať aj "mládežníckou olympiádou" a má svoju letnú aj zimnú edíciu. V rámci letných hier ide o 16. ročník, celkovo to bude už 31. edícia. Súčasťou banskobystrického programu budú ľahkoatletické disciplíny, bedminton, basketbal, cyklistika, gymnastika, hádzaná, džudo, plávanie, tenis, triatlon a volejbal. Pôvodným dejiskom pritom mali byť Košice, ktoré však z finančných dôvodov od organizácie odstúpili a od mája 2019 sa akcia chystá v banskobystrickom regióne. Vyťažených má byť až pätnásť športovísk, z ktorých niektoré sa nenachádzajú priamo na území mesta. Využije sa basketbalová hala v Badíne, detvianska a zvolenská hádzanárska hala aj volejbalová hala v Slovenskej Ľupči.