Program
OH - 17.02.2022 08:34

Len pred šiestimi rokmi sa naučila korčuľovať, v Pekingu získala zlato

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Medzi výrazné počiny tohtoročnej olympiády patrí zisk zlatej medaily Erin Jacksonovej v rýchlokorčuliarskych pretekoch na 500 metrov. 29-ročná Floridčanka sa stala prvou americkou olympijskou víťazkou na tejto trati od roku 1994, kedy sa tešila Bonnie Blairová. Za sebou nechala vysoko favorizovanú japonskú reprezentantku Takagi Mihovú aj Rusku Angelinu Golikovovú. Úspechmi ovenčené konkurentky sa museli uspokojiť so striebrom respektíve s bronzom, pričom súťažne sa tomuto športu venujú násobne dlhšie ako Američanka. Na sociálnych sieťach sa pri príležitosti jej úspechu vynorili videá z roku 2016, kedy sa ešte len učila korčuľovať.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Erin Jackson (@speedyj)

"Je to sen, ktorý sa stal skutočnosťou. Niečo podobné som si pred rokom vôbec nevedela predstaviť. Stále som v tomto športe nováčikom, no som veľmi vďačná za to, že sa to vyvinulo týmto smerom. Verím, že ma čaká ešte veľká budúcnosť," nadšene skonštatovala víťazka z Národného korčuliarskeho oválu v krajine, ktorú možno bez okolkov zaradiť do rýchlokorčuliarskeho popredia. Veď pred štyrmi rokmi mala Čína v tomto type disciplín až trinástich reprezentantov, hoci to premenila na jedinú medailu. Rovnako trinásťčlenné zastúpenie vtedy vyslali do boja aj Spojené štáty a cenný kov ulovili len v tímovej stíhačke.

Keď najbližšie na klzisku stretnete 23-ročného človeka s chabými korčuliarskymi schopnosťami, zrejme by ste mali zvážiť pohľad naňho. Jacksonová dostala svoje prvé kolieskové korčule v ôsmich rokoch a pravidelnejšie ich začala využívať zhruba po dvoch rokoch. Neskôr sa stala sedemnásobnou medailistkou na majstrovstvách sveta v rollerskatingu. Keďže Florida práve nevytvára podmienky na zimné brázdenie zamrznutých rybníkov, ľadové korčule prvý raz okúsila až po zavŕšení dospelosti. Jej príbeh zvýrazňuje aj fakt, že je prvou Afroameričankou, ktorá ukoristila rýchlokorčuliarske zlato.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora