Program
OH - 18.01.2022 13:36

Mladíci, veteráni a brankári z Česka. Poznáme hokejový olympijský tím

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/Instagram

Svetlo sveta uzrela očakávaná nominácia nášho národného hokejového mužstva, ktoré pocestuje do Pekingu. Súčasťou zostavy je trojica našich veľkých talentov a prospektov pre NHL draft 2022, päťnásobné zastúpenie má domáca extraliga a súčasťou tímu sú aj skúsení lídri ako Konrád či Ďaloga. Miroslav Šatan na tlačovej konferencii priznal, že viaceré mená môžu vo verejnosti vyvolať prekvapenie. Výber ideálnej zostavy pre vrcholný šampionát je však vždy náročným procesom a inak tomu nie je ani pred cestou do Číny. Zarezonovala aj náhla zmena v realizačnom tíme, ktorý po roku opustil kustód Marek Jenčík. Mohli za to incidenty z derby zápasu medzi Michalovcami a Spišskou Novou Vsou, kedy rasisticky urážal súperov.

Reprezentácia letí do Pekingu z Viedne 2. februára. Samotnej ceste bude musieť podľa prísnych regulácií predchádzať izolácia tímu, ktorý následne bude fungovať v bublinovom režime. Ten bude prísnejší a zrejme aj lepšie fungujúci ako tomu bolo na juniorskom šampionáte v Kanade. Termíny a ani presné podmienky tohto režimu však zatiaľ zverejnené neboli. "Vytvoriť tím nie je nikdy jednoduchý proces. Komunikujeme s rôznymi krajinami, veľmi často a musíme prijať rozhodnutia. Vždy hovorím, že nič nie je dokonalé. Musíme pracovať na tom, čo chceme predvádzať a dosiahnuť. Už dlho si myslím, že na našom tíme je dobrá rýchlosť a aký tlak dokážeme vytvárať na ostatné tímy a ak budeme na tom stavať, môžeme zlepšiť našu hru," povedal tréner Craig Ramsay. Turnaj by chcel absolvovať pokojnejšie ako pred štyrmi rokmi v Pchjongčangu, kedy na seba sám vyvíjal veľký tlak.

V tíme zaujali mladíci Nemec, Slafkovský a Kňažko, ktorí ku seniorským majstrovstvám sveta, juniorskému svetovému šampionátu a olympijskej kvalifikácii pridajú aj samotný turnaj pod piatimi kruhmi. Všetko v priebehu pár mesiacov. "Nesmieme zabúdať na našu extraligu, je veľmi dôležitá. Je pravda, že týchto hráčov vidíme najviac, ale v zápasoch, v ktorých za nás hrali, nás mimoriadne oslovili a páčila sa nám ich hra, prístup i oddanosť tímu," dodal Miroslav Šatan k povolaniu Takáča, Regendu, Holešinského a Zuzina. Tí všetci hrajú najvyššiu domácu súťaž, z ktorej najpočetnejšie zastúpenie má HK Nitra s dvomi hokejistami.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Hockey Slovakia (@hockeyslovakia)

Citlivý brankársky post bude poskladaný z Patrika Rybára, chytajúceho v KHL, doplneného o dvoch gólmanov z českej ligy - Branislava Konráda a Mateja Tomeka. Najskúsenejšími členmi nominovanej partie bude Marek Ďaloga, Libor Hudáček či Michal Čajkovský. Pre Ďalogu bude olympiáda v Pekingu už ôsmym vrcholným seniorským podujatím, z toho druhou olympiádou. Hudáček hral na šiestich majstrovstvách sveta, no čaká ho prvá olympijská účasť, zatiaľ čo Čajkovský bude súčasťou druhých olympijských hier po sebe. Prekvapilo naopak nezaradenie Róberta Lantošiho z Linköpingu, Adama Lišku z Čerepovca či 42-bodového Martina Bakoša z Vladivostoka.