Program
OH - 13.12.2021 16:51

MOV prijal prísne karanténne pravidlá, účasť hráčov NHL je opäť ohrozená

Huste Autor: Huste | Zdroj: huste.tv/youtube

Po tokijskej olympiáde sa bude musieť s koronavírusom tvrdo pasovať aj zimná pekinská. Celé to bude mať za následok veľmi prísne opatrenia v prípade pozitívneho testu na Covid-19, čo sa môže odraziť na odrieknutí účasti niektorých športovcov. Predovšetkým je reč o hokejistoch z NHL, ktorých účasť pod piatimi kruhmi síce už IIHF, liga aj Hráčska asociácia dohodli, no ak majú riskovať päťtýždňový výpadok z tréningovej aj zápasovej činnosti, do Číny pravdepodobne radšej merať cestu nebudú. Všetkým dňom pritom ešte nie je koniec a americká strana sa má s čelnými predstaviteľmi olympiády baviť o teoretickom kompromise.

Medzinárodný olympijský výbor len na konci minulého týždňa informoval o presných pravidlách, ako sa bude postupovať s nakazenými účastníkmi hier. Po pozitívnom teste musí byť podrobený dvom negatívnym testom v rozpätí minimálne 24 hodín. Pokiaľ by sa pozitívny rezultát opakoval, poslaný bude do karantény o dĺžke troch až piatich týždňov. V praxi, ak hokejista ochorie počas skupinovej fázy, svojmu zamestnávateľovi sa možno bude hlásiť až v druhej polovici marca. To by v NHL znamenalo jedenásť vynechaných zápasov. Už prvotné reakcie zo Severnej Ameriky naznačujú, že do takéhoto rizika nepôjdu a účasť najlepších hráčov sveta radšej odrieknu.

Priaznivci teraz budú veľmi dúfať v to, že sa MOV, NHL a IIHF rozumne dohodnú. Známe už sú aj mená najväčších hviezd jednotlivých reprezentácií, ktoré by sa mali na čínskom ľade predstaviť. Medzi nimi sú mená ako Sidney Crosby, Connor McDavid, Victor Hedmar, Gabriel Landeskog, David Pastrňák, Jakub Voráček, Sebastian Aho či Mikko Rantanen. Slovenský hokejový zväz, po tom čo si augustovou kvalifikáciou zabezpečil účasť na turnaji, doplnil zoznam o Erika Černáka, Andreja Sekeru a Jaroslava Haláka. Teraz je dosť možné, že si všetkých spomenutých budeme musieť vyškrtnúť. Skupinovými súpermi Slovenska, tak či onak, v Pekingu bude Fínsko, Švédsko a Lotyšsko.