Novinky - 13.11.2023 11:44

Feneš po turnaji SR 20 v Chomutove: Niektorých hráčov uvidíme v záverečnom kempe

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: szlh

 Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov odišla z Turnaja piatich krajín v českom Chomutove s viacerými poznatkami. Viacerí hokejisti nabrali cenné skúsenosti na medzinárodnom fóre, tréneri zas informácie, na základe ktorých budú pristupovať k tvorbe nominačného zoznamu na záverečný kemp v príprave na juniorský šampionát. Finálna fáza štartuje v pondelok 11. decembra. 

Zverenci trénera Ivana Feneša odohrali v Chomutove dva odlišné dvojzápasy. V prvom čelili nabitým výberom Fínska so Švédskom. Kým severské krajiny prišli s takmer finálnymi šampionátovými výbermi, Slováci s výberom hráčov z domácich a európskych súťaží, ktorý zďaleka nemal toľko skúseností. Odzrkadľovali to aj výsledky. Fíni aj Švédi slovenských juniorov výrazne prevýšili a jasne zvíťazili. Fíni 5:1, Švédi dokonca 9:1. V druhom dvojzápase s papierovo porovnateľnými výbermi Švajčiarska a Česka odohrali slovenskí mladíci oveľa lepšie duely. Švajčiarov po vynikajúcom finiši zdolali 7:4, Čechov, proti ktorým sa prezentovali najlepším výkonom na turnaji, 2:1 po nájazdoch. 

„Švédi a Fíni priniesli tímy, ktoré budú z 95 percent rovnaké s tými, ktoré pošlú aj na majstrovstvá sveta. Ich kvalita bola vidieť. Herne aj výsledkovo boli odskočení od ďalších troch tímov. Každá takáto medzinárodná previerka je však pre chalanov nielen cťou, ale prioritne veľkou skúsenosťou,“ uviedol na margo hodnotenia podujatia hlavný kouč dvadsiatky Ivan Feneš.

Spolu s trénerskými asistentmi Martinom Štrbákom a Michalom Hreusom, respektíve Američanom Scottom Moserom, ktorý sa predstaví na juniorskom šampionáte v pozícii druhého Fenešovho asistenta čaká trénerský štáb v najbližších dňoch analýza chomutovského podujatia a zostavovanie záverečnej nominácie. „Videli sme viaceré zaujímavé výkony. Tešilo sa nás však, že chlapci boli schopní zlepšovať sa každým zápasom. Bolo to príjemné. Pár mien uvidíme aj v záverečnej nominácii, ktorú plánujeme dať dokopy v najbližších dňoch,“ pokračoval Ivan Feneš.

Záverečná fáza prípravy na juniorský šampionát, ktorý sa začne 26. decembra, odštartujú slovenskí juniori 11. decembra. „Aktuálne finalizujeme všetky detaily záverečného kempu. Keďže v Bratislave je Vianočný Kaufland Cup, máme obmedzenejšie možnosti. Buď sa stretneme vo Zvolene, kam zvyknete chodiť na záverečnú prípravu pred šampionátom a máme tam vynikajúce podmienky, alebo v Martine. Veľkým pozitívom je, že sa nám podarí väčšinu tímu dostať na Slovensko už od 11. decembra. Budeme na tom tvrdo pracovať. Príprava by za týchto okolností mala byť plnohodnotná od prvého dňa,“ doplnil Ivan Feneš.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora