Program
Lyžovanie - 24.02.2024 23:08

Odermatt vyhral v Palisades Tahoe a obhájil veľký glóbus

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: tasr / jojšport

Švajčiar Marco Odermatt obhájil veľký glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári alpských lyžiarov. V sobotu vyhral obrovský slalom v americkom Palisades Tahoe a vytvoril si pred súpermi nedostihnuteľný, vyše tisícbodový náskok. Odermatt ukoristil celkový triumf v SP tretíkrát v kariére a v jednej sérii.
        V tejto sezóne tak vyhral všetkých sedem doterajších "obrákov" a priblížil sa aj k zisku malého glóbusu v disciplíne. Naň mu stačí získať o šesť dní v Aspene o štrnásť bodov viac než Chorvát Filip Zubčič - stopercentne mu tak stačí triumf. Zubčič vypadol v sobotu na zjazdovke Red Dog v druhom kole. Dvdsaťšesťročný Odermatt má okrem troch veľkých glóbusov na konte aj dva za obrovský slalom a jeden za super-G. Aj v týchto disciplínach je zároveň obhajca a na titul mieri v tejto sezóne aj v zjazde. K zisku celkového titulu vo veľkom predstihu po pomohli aj zranenia ďalších dvoch ašporantov na veľký glóbus - sezóna sa predčasne skončila pre Rakúšana Marca Schwarza i Aleksandra Aamodta Kildeho z Nórska.
        Odermatt potreboval na zaistenie titulu získať o 78 bodov viac ako Manuel Feller z Rakúska. Na trať išiel ako najrýchlejší lyžiar prvého kola v úplnom závere a Feller figuroval na siedmom mieste. Akýkoľvek výsledok okrem víťazstva by v tejto situácii oslavy Odermattovho titulu oddialil. Suverén, ktorý vyhral desiaty "obrák" za sebou a v tejto sezóne ešte nenašiel v disciplíne premožiteľa, výraznejšie zaváhal na začiatku druhej časti. Prechod do technicky náročnej strminy mu nevyšiel ideálne a jeho náskok na priebežného lídra Henrika Kristoffersena z Nórska sa zmenšil na dvanásť stotín. Na treťom medzičase dokonca strácal na súpera, ktorý predviedol výstavný záver. Napriek tomu dokázal Odermatt v závere nabrať rýchlosť, ešte viac času a potvrdiť svoju suverenitu.
        Kristoffersen zaostal o dvanásť stotín a najlepšiu trojku doplnil domáci River Radamus s priepastným mankom 1,37 sekundy. Američan však napriek tomu mal dôvod na radosť, keďže dosiahol premiérové pódium v kariére. Dvadsaťšesťročný Odermatt zvíťazil v americkom stredisku prvýkrát v kariére. Predtým tam štartoval len vlani a skončil druhý za Marcom Schwarzom. Práve vtedy naposledy nevyhral "obrák", od vlaňajších pretekov v Kranjskej Gore ťahá šnúru desiatich víťazstiev v tejto disciplíne. Celkovo to bol jeho 35. triumf a 21. v obrovskom slalome. Okrem šiestich obrovských slalomov zvíťazil v tomto ročníku v dvoch zjazdoch i super-G.
        V pretekoch štartoval aj Slovák Andreas Žampa. Na trať išiel s číslom 41 a nepodarilo sa mu zopakovať výkon z predošlého "obráku" v Bansku, kde postúpil do druhého kola premiérovo v sezóne. V druhej časti trate urobil hrubú chybu, mal problém udržať stabilitu a stratil mnoho času. O chvíľu spravil v snahe kompenzovať to rovnakú chybu ešte raz. Po príchode do cieľa mal spoločný najhorší čas spolu so Švédom Williamom Hanssonom, na Odermatta stratil 4,27 sekundy.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora