Program
Lyžovanie - 24.01.2024 10:01

Možným scenárom superdominantná Shiffrinová aj historický úspech Goggiovej

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Mikaela Shiffrinová opanovala víkend v jasnej, keď v sobotnom obrovskom slalome brala druhé miesto a v nedeľnom slalome zaznamenala už tretí triumf za sebou. Náskok na čele celkového hodnotenia Svetového pohára zvýšila na 407 bodov, navyše pre zranenie prišla o svoju najbližšiu prenasledovateľku. Lara Gutová-Behramiová či Federica Brignoneová síce na druhé miesto nemajú priepastnú stratu, no americkej lyžiarke sa citeľne otvára cesta ku šiestemu kariérnemu veľkému glóbusu. Vedie pritom aj samostatnú slalomársku súťaž a v obrovskom slalome je zatiaľ tretia.

Ženský seriál má v tejto sezóne ešte sedemnásť pretekov v ôsmich rôznych strediskách plus finále SP v rakúskom Saalbachu, no spomínať sa začínajú najdominantnejšie Shiffrinovej triumfy. Taký rodáčka z Colorada ukoristila v rokoch 2018 a 2022. V prvom prípade mala na čele celkového poradia vyše osemstobodový náskok pred Petrou Vlhovou a prvenstvo si vyjadzila aj v samostatných disciplínach slalom, obrovský slalom a super G. V aktuálnejšej z dvoch spomenutých sezón to bol 989-bodový náskok pred Švajčiarkou Gutovou-Behraimiovou a glóbus zo slalomu a obrovského slalomu.

Pre fanúšikov matematiky, ak by americká reprezentantka dokončila sezónu s doterajšími umiestneniami, jej náskok by bol na konci programu približne 400-bodový. Prevládajú totiž jej slabšie disciplíny - zjazd a super-G. Bez svojej trojnásobnej premožiteľky v slalome Petry Vlhovej však tých bodov pravdepodobne pozbiera ešte viac.

Pri inom pohľade na sezónu možno poradie skoncentrovať na ďalšie popredné lyžiarky. Na veľmi dobré umiestnenie má našliapnuté Gutová-Behramiová, Brignoneová aj Goggiová, ktoré sa pobijú o doplnenie stupňov víťazov po boku Shiffrinovej. Všetko samozrejme teoreticky. Prípadné choroby, zranenia alebo zrušenia niektorých pretekov ešte môžu cez všetky tieto počty spraviť drastické škrty. Pre 31-ročnú rodáčku z Bergama, Sofiu Goggiovú, tak je v hre najlepšie umiestnenie v rámci svetového pohára v kariére. Špecialistka na rýchlostné disciplíny bola doteraz najlepšie tretia, a to v roku 2017. Zvyšné dve spomenuté lyžiarky už v minulosti mali tú česť poťažkať si veľký glóbus. V top trojke celkového hodnotenia však bola Brignoneová iba dvakrát, švajčiarska reprezentantka štyrikrát.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora